
4 pomysły na przemycenie warzyw w diecie dziecka Seler naciowy z dipem Świetny jako przekąska w ciągu dnia. Podobnie jak młoda, słodka marchewka. Wystarczy, że pokroisz warzywa w słupki, ułożysz je na talerzyku i podasz razem z jogurtowo-koperkowym dipem, w którym dziecko będzie je sobie maczać. Sos szpinakowy Najlepiej komponuje się z makaronem, ale możesz nim także polać gotowane lub grillowane mięso . Zblanszowany (krótko obgotowany) świeży szpinak trzeba posiekać, wrzucić do garnka z odrobiną rozpuszczonego masła i dodać serek topiony. Jeśli sos jest za gęsty, można wlać trochę śmietanki. Potem wystarczy lekko przyprawić solą i czosnkiem, a przed podanie posypać potrawę parmezanem. Nadziewany pomidor Po wydrążeniu nadziej go ryżem wymieszanym z uduszonymi warzywami, np. groszkiem i cebulą, a potem posyp startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Możesz również na jego wierzch wybić jajko i zapiec. Szaszłyk z cukinią Upiecz go w piekarniku lub na grillu. Na patyk do szaszłyków nadziej na przemian kawałki mięsa (np. z kurczaka), cukinii i papryki. Mięso wcześniej lekko przypraw solą morską i słodką papryką. Zobacz przepisy na potrawy z grilla dla dziecka.