Kasza robiona z pszenicy. Przysmak ten może dostać dziecko, które 9 miesięcy.
Kasza robiona z pszenicy. Przysmak ten może dostać dopiero dziecko, które skończyło 9 miesięcy. Kasza ta jest znacznie grubsza i młodszy malec mógłby się nią zakrztusić.
To kaszka wytwarzana z pszenicy, zawiera więc gluten. To kasza wytwarzana z pszenicy. Mannę – wedle najnowszych doniesień żywieniowców – możesz podać dziecku karmionemu piersią już między 5. a 7. miesiącem życia. Mleko mamy uszczelnia błonę śluzową przewodu pokarmowego i chroni organizm maleństwa przed wtargnięciem uczulającego glutenu (rodzaju białka, który znajduje się w życie, owsie, pszenicy i jęczmieniu) do jelit i automatycznie – przed powodowaną przez niego celiakią. Mała ilość kaszki zadziała jak szczepionka – uodporni malca i spowoduje, że będzie mógł jeść gluten.
Zawiera gluten. Ta kasza również jest dość gruba. Zawiera gluten. Ta kasza również jest dość gruba, więc można ją podawać dziecku dopiero, gdy skończy ono 9 miesięcy.

Zimą wszyscy mamy ochotę na bardziej energetyczne pożywienie. Organizm chce w ten sposób wyrównać bilans cieplny. Ale potrzebuje też białek roślinnych i zwierzęcych, które wzmacniają naturalną odporność. Podobnie jak witaminy: A, D, E, C, B6, kwas foliowy i bakterie kwasu mlekowego. O tej porze roku zapewnij dziecku możliwie najbardziej zróżnicowaną dietę z dużą ilością warzyw. To skuteczna broń przed infekcjami. A jak antywirusy Witamina A i beta-karoten chronią komórki organizmu przed wniknięciem wirusów. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, których zadaniem jest niszczenie komórek układu odpornościowego. Co dawać. Żółtka, mleko i jego przetwory, tran (od trzeciego roku), marchew, dynię, paprykę, brokuły, fasolkę szparagową, szpinak, morele, brzoskwinie. Pamiętaj o fasoli, soczewicy, soi, cieciorce – zawierają saponiny, które pobudzają wytwarzanie przeciwciał. Nasza rada. Od szóstego miesiąca podawaj brokuły, marchew, dynię, fasolkę szparagową, a w 11–12. – pomidory. Kupuj gotowe obiadki i soki z tymi warzywami. Wybieraj soki z marchwią i morelami. Pół żółtka dodawaj do zupy lub kisielu mlecznego, co drugi dzień, od siódmego miesiąca (gdy malec nie ma skłonności do alergii). B jak bariera Probiotyki to bakterie (z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium), które wspomagają działanie układu pokarmowego i stymulują komórki układu odpornościowego. Powodują też wzrost produkcji gamma-interferonu, który jest czynnikiem antywirusowym. Bakterie kwasu mlekowego niszczą bakterie gnilne. Są niezbędne, zwłaszcza gdy w diecie przeważają produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięsa), a także cukier. Co dawać. Warzywa kwaszone: kapus-tę, ogórki, buraki (np. kiszony w domu barszcz). Poza kwasem mlekowym dostarczają witaminy C i z grupy B. Pamiętaj też o jogurcie naturalnym i kefirze. Ich korzystny wpływ na mechanizmy...