GRY
 
 

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności łatwy

szaszłyki z indyka z puree z jarmużu i groszku
fot. mat. prasowe Fit & Easy

Składniki

Szaszłyki:
• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego, gotowego z  butelki
• ząbek czosnku
• 1 łyżeczka posiekanej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

Puree:
• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek jarmużu Fit&Easy
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyżeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć.
Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwilę przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwilę podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.


Przepis przygotowany przez Julitę Strzałkowską (www.wrzacakuchania.pl) dla marki Fit & Easy w ramach warsztatów kulinarnych „Świeże na talerze”



Zobacz: Baza składników na lepszą płodność

Dodatkowe informacje

- liczba porcji: 4

Ocena (1 ocena)

5.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj