GRY
 
 

Pianka z buraków

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

pianka z buraków
fot. mat. pras.

Składniki

  • Pół kilograma buraków
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30 %
  •  5 jajek
  • Cytryna
  • 40 g jogurtu naturalnego
  •  2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
  • Łyżka masła
  • Łyżka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel. Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki. Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze. Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.

Zobacz też przepisy na inne dania z buraków
 

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Knorr

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj