GRY
 
 

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Jaglane klopsiki w sosie pomidorowym - przepisy na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe Knorr

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej 
  • 100 g pomidorów suszonych 
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 50 g siemię lnianego
  • 50 g pestek dyni 
  • natka pietruszki 
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
  • pomidory pelati krojone 
  • chili 
  • mała cebula 
  • jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną na miękko, lekko ją rozgotowując. Następnie wystudź.
  2. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
  4. W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
  5. Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
  6. W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.

Zobacz inny przepis: Klopsiki rybne

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Knorr

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj