GRY
 
 

Muffinki dyniowe

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Muffinki dyniowe
fot. Sebastian Jaworski

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego
  • szklanka startej na drobnej tarce dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • garść rodzynek
  • odrobina mleka (ok. 1/4 szklanki)

Przygotowanie

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Nalewamy do połowy wysokości foremek do pieczenia posmarowanych masłem. Pieczemy w 190°C około 20 minut (bez termoobiegu).  Muffinki powinny być przyrumienione.

Źródło: przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej. Publikacja za zgodą autorki.

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem dyni

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj