Reklama

Na barszcz:

Reklama
  • 0,5 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • mały por,
  • mała pietruszka,
  • łyżka masła,
  • kwaśne jabłko,
  • szczypta cukru,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Na pulpeciki:

  • filet z pstrąga,
  • 2 kromki bułki paryskiej,
  • małe jajko,
  • mała cebulka,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku.

Rybę umyj, zmiksuj z bułką. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajko, posiekany koperek. Wyrób masę i uformuj małe kuleczki. Zagotuj we wrzącej wodzie. Przygotuj barszcz: warzywa umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, zalej wodą, dodaj ziele angielskie. Gotuj, aż będą miękkie. Jabłko zetrzyj na tarce, powstały sok dodaj do barszczu. Przecedź go, dopraw odrobiną cukru. Dodaj masło.

Nasza rada: Jeśli chcesz, żeby barszcz miał niepowtarzalny, mocno czerwony kolor, jednego buraczka ugotuj osobno, w łupinie. Po ugotowaniu obierz go, zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.

Reklama

Polecamy - wielkanocny barszczyk biały

Reklama
Reklama
Reklama