- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego
- 300 g makaronu typu świderki
- 12 czarnych oliwek
- 300 g mieszanki sałat
- 10 pomidorków cherry
- 2 jajka
- 1 łyżka kaparów
- 4 łyżki oliwy
- małe opakowanie kiełków
- dwie łyżki wody
Ugotuj jajka na twardo, a makaron do miękkości (a potem go odcedź). Następnie umyj i podziel na mniejsze kawałki sałatę. Pokrój pomidory na cząsteczki, a oliwki na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj wcześniej przygotowany sos francuski i znów wymieszaj dokładnie (zrób go według przepisu na opakowaniu; zwykle dodaje się dwie łyżki oliwy z oliwek oraz dwie łyżki wody)
Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.
Porada kucharza - Piotra Murawskiego: do sałatki można również dodać anchois.
Źródło: materiały prasowe Knorr
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki