Ciasto:

Reklama
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4,5 łyżek lodowatej wody,
  • 4 dojrzałe, lecz twarde gruszki.

Krem migdałowy:

  • 60 g masła,
  • 1 jajko,
  • 60 g cukru pudru,
  • 80 g zmielonych migdałów.

Wymieszaj na stolnicy mąkę, cukier i sól. Dodaj masło (siekając je nożem), skrop wodą i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją lnianą ściereczką i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oraz wałek oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – nieco większy niż forma do pieczenia. Do wysmarowanej masłem tortownicy przenieś ciasto (owinięte na wałku). Ukształtuj widelcem ozdobny rancik. Jajko wlej do miseczki z miękkim masłem, dodaj cukier i ubij trzepaczką w kształcie rózgi. Krem wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Gruszki obierz, przekrój na połowę, usuń gniazda nasienne. Gotuj w lekkim syropie, na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odsącz je na sitku. Więcej niż połowę kremu rozsmaruj na cieście, ułóż gruszki, pozostałym – polej ciasto dla dzieci. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Zobacz także

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama