Tarta z gruszkami dla dzieci
Tarta z gruszkami dla dzieci. Sprawdzony przepis.
Ciasto:
- 125 g masła o temperaturze pokojowej,
- 250 g mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4,5 łyżek lodowatej wody,
- 4 dojrzałe, lecz twarde gruszki.
Krem migdałowy:
- 60 g masła,
- 1 jajko,
- 60 g cukru pudru,
- 80 g zmielonych migdałów.
Wymieszaj na stolnicy mąkę, cukier i sól. Dodaj masło (siekając je nożem), skrop wodą i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją lnianą ściereczką i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oraz wałek oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – nieco większy niż forma do pieczenia. Do wysmarowanej masłem tortownicy przenieś ciasto (owinięte na wałku). Ukształtuj widelcem ozdobny rancik. Jajko wlej do miseczki z miękkim masłem, dodaj cukier i ubij trzepaczką w kształcie rózgi. Krem wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Gruszki obierz, przekrój na połowę, usuń gniazda nasienne. Gotuj w lekkim syropie, na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odsącz je na sitku. Więcej niż połowę kremu rozsmaruj na cieście, ułóż gruszki, pozostałym – polej ciasto dla dzieci. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Zobacz także
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser