Rybki poproszę
Dobrze przyrządzone, w aromatycznych ziołach... Kto im się oprze? Spraw, aby Twój malec też stał się ich smakoszem. Podaj rybkę!
Dobrze przyrządzone, w aromatycznych ziołach... Kto im się oprze? Spraw, aby Twój malec też stał się ich smakoszem. Podaj rybkę!
Wypróbuj przepis:
> Ryba z pomidorami
> Zapiekanka rybna
> Dorsz purée
Mięso ryb jest źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza), mikroelementów (cynku, miedzi, manganu, jodu) i witamin z grupy B oraz A, D i E. Powinniśmy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu.
Co zostawić
Niestety, białko mięsa ryb i skorupiaków jest silnym alergenem. To dlatego dzieci mogą ich spróbować dopiero, gdy skończą roczek. A jeśli maluch lub ktoś z jego bliskich cierpi z powodu uczulenia, to jeszcze później. Kiedy dokładnie? O tym powinien zdecydować pediatra lub alergolog.
Najlepiej nadają się do tego ryby morskie. Zawierają one, a zwłaszcza łosoś, makrela, śledź, szprot, sardynka, najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3 i omega-6. NNKT to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wywierają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego małego dziecka, łagodzą intensywność reakcji alergicznych i zapalnych. Mięso ryb morskich ma delikatny smak, a słodkowodnych – charakterystyczny aromat. Jaką rybę podać dziecku? Stawiam na morską!
Co (i jak) dodać
Dziecko nie powinno jeść ryb smażonych na głębokim tłuszczu, w panierkach, wędzonych oraz w zalewach octowych. Panierka chłonie tłuszcz, ryba wędzona jest zbyt słona, w zalewie octowej – ciężkostrawna. Ocet i sól w diecie malucha nie są mile widziane. Proponuję rybkę dla maluszka ugotować, upiec w piekarniku lub na ruszcie. Ryba nie wymaga wielu przypraw. Zbyt duża ich ilość powoduje, że mięso traci smak i aromat. Do pieczenia ryb najlepiej użyć ziół własnej kompozycji, np. tymianku, bazylii, soli ziołowej....