GRY
 
 

Soczewica z twarogiem

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności średni

Soczwica z twarogiem - przepis
fot. © paul_brighton - Fotolia.com

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 5 łyżek masła 
  • 1 opakowanie czerwonej soczewicy (350 g)
  • 2 opakowania twarogu (250 g)
  • 2 jajka
  • chilli w proszku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
W rondelku lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek i dodaj pokrojone papryki. Całość chwilę smaż często mieszając. Na koniec wsyp opłukaną i osączoną soczewicę, wlej dwie niepełne szklanki wody. Gotuj na małym ogniu aż soczewica wchłonie wodę (10-15 minut).
Do lekko przestudzonej soczewicy dodaj twaróg Bieluch oraz jajka, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką i równo rozłóż w niej masę. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z zapiekaj przez 45 minut.
 
Źródło: materiały prasowe Bieluch
 
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj