Zapiekanka z cukinii

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

cukinia, wielkość dziecka, rozwój płodu, waga płodu, wielkość płodu, waga dziecka, rozwój ciąży
fot. Panthermedia

Składniki

  • zielona cukinia
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • jajko
  • olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie

Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (możesz użyć obieraka do jarzyn). Wychodzi ok. 12–16 podłużnych plastrów. Włóż do garnuszka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 2 minuty. Odsącz na sitku. Fetę rozkrusz widelcem, wymieszaj z jajkiem i jogurtem. Każdy plasterek cukinii posmaruj farszem, zroluj i układaj jeden obok drugiego („na stojąco”) w natłuszczonej formie do zapiekania. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.


Nasza rada: Warto zachęcić maluszka do pomocy w zawijaniu plasterków cukinii. To wcale nie jest trudne. Przygotowanie takiej zapiekanki zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy - zapiekanka z karczkiem

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy