Zupa pomidorowa wg. Piotra Murawskiego

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Zupa pomidorowa Piotra Murawskiego
fot. materiały prasowe Knorr

Składniki

  • 30 dag kości wieprzowych
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • łyżka oleju
  • 1 kostka rosołu z kury 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

Przygotowanie

Kości wieprzowe umyj, a następnie włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę rosołu z kury i ugotuj wywar.
Do wywaru dodaj obraną włoszczyznę i gotuj wszystko około 30 minut. 
Przygotuj pomidory. Najpierw je umyj, następnie sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki. 
Następnie włóż je do rondla z olejem i podduś na ogniu około 10 minut. Przetrzyj pomidory przez sito i dodaj je do wywaru z mięsa i warzyw. Dodaj cukier. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Zupę możesz podawać ze śmietaną, ryżem lub makaronem. Smaku i aromatu doda jej posiekany koperek lub natka pietruszki (według smaku).

Źródło: przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr; udostępnione przez Knorr.
 
 

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy