ciąża spożywcza
fot. Adobe Stock

Ciąża spożywcza: czym jest i jak się objawia?

Ciąża spożywcza jest problemem, który dotyczy nawet tych osób, które na co dzień mogą pochwalić się płaskim brzuchem. Sprawdź, czym dokładnie jest ciąża spożywcza, ile trwa, a także jakie są jej objawy.
Joanna  Biegaj
ciąża spożywcza
fot. Adobe Stock
Ciąża spożywcza jest żartobliwym określeniem wzdętego brzucha, który wyglądem przypomina ten ciążowy. Jest to także idealna riposta na nieprzychylne uwagi dotyczące wielkości brzucha, który staje się widocznie większy po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku.

Ten wizualny defekt dotyczy także panów. Przyczyną ciąży spożywczej jest zazwyczaj nieodpowiednia dieta lub jedzenie zbyt dużych posiłków. 

Co to jest ciąża spożywcza?

Ciąża spożywcza spowodowana jest zwiększoną obecnością gazów jelitowych, które normalnie nie wywołują żadnych dolegliwości. Osoba z wrażliwym żołądkiem będzie jednak odczuwała znaczny dyskomfort. Przyczyną może być zbyt ciężkostrawna dieta lub fakt, że układ trawienny nie jest przyzwyczajony do danego jedzenia. Nasz organizm właśnie w ten sposób reaguje na jedzenie, którego nie jest w stanie strawić lub jego zbyt duże porcje. Ciąża spożywcza zazwyczaj trwa kilka godzin, po tym czasie brzuch wraca do swoich normalnych rozmiarów.

Układ trawienny czasami źle reaguje na produkty, które spożywamy. Wśród nich często znajdują się:
  • mleko,
  • fast foody,
  • napoje gazowane,
  • soczewica, groch, fasola,
  • razowe pieczywo,
  • kapusta.
Ciąża spożywcza dotyczy także osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Co więcej, to właśnie one są bardziej narażone na wzdęcia brzucha, ponieważ ich organizm nie jest przyzwyczajony do niezdrowych produktów. Doznaje więc „szoku” po zjedzeniu np. fast foodów.

Ciąża spożywcza: objawy

Głównym objawem ciąży spożywczej jest wzdęty brzuch. Towarzyszy mu także:
  • uczucie „napompowania w brzuchu”,
  • widocznie powiększony obwód brzucha,
  • uczucie rozpierania w jamie brzusznej,
  • ogólny dyskomfort,
  • bulgotanie w brzuchu. 

Ciąża spożywcza: jak jej uniknąć?

Metodą, by uniknąć ciąży spożywczej, jest ograniczenie obecności gazów w jelitach. Należy jeść w spokoju, nie żuć gumy, nie pić gazowanych napojów. Działania te sprawią, że ograniczymy połykanie powietrza. Poza tym powinniśmy zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywamy i wystrzegać się tych, które sprzyjają produkcji gazów jelitowych.

Ciąża spożywcza a zdrowie

Zdarza się, że ciąża spożywcza nie jest skutkiem nieodpowiedniego odżywiania. Przyczyną dolegliwości układu pokarmowego może być także choroba, np. zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, którego objawem są wzdęcia i gazy.

Jeżeli zmiana diety nie przynosi żadnych efektów – należy skonsultować się z lekarzem. Może on zlecić dodatkowe badania, które pomogą przy postawieniu diagnozy. Jednym z nich jest USG jamy brzusznej. 

Zobacz także: 
Redakcja poleca: Pielęgnacja skóry twarzy w ciąży: lato
Wiosną i latem skóra twarzy przyszłej mamy może sprawiać problemy. Hormony sprawiają, że lubi się przetłuszczać, więc powstają zaskórniki i niedoskonałości, a słońce może powodować przebarwienia, czyli ostudę. Jak pielęgnować skórę twarzy latem, podpowiada Izabela Czernuszczyk, kosmetyczka z warszawskiego salonu Studio Style.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy