fot. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop

Deserki dla alergików

Jeśli dziecko ma alergię na jakikolwiek składnik pokarmowy, nie jest łatwo ani jemu, ani jego rodzicom. Trzeba wtedy ściśle przestrzegać diety.
fot. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop
Alergia (lub nietolerancja pokarmowa) może wystąpić już u bardzo małego dziecka. Jej objawem nie zawsze są kłopoty skórne. Zatkany nos, kaszel, częste przeziębienia czy zapalenia uszu, katar sienny, bladość skóry, ciemne kręgi pod oczami, ospałość, zaparcia lub biegunki czy nawet nadpobudliwość – też mogą świadczyć o alergii pokarmowej.
Najbardziej podejrzane składniki to gluten pszenny, białka mleka (które są nie tylko w mleku krowim, ale także w jego przetworach – serach, jogurcie, kefirze), cytrusy, orzechy. Aby potwierdzić podejrzenia o alergię, wskazane jest wykonanie szczegółowych badań (testów), zwłaszcza jeśli rodzice również są alergikami.
Jeśli chodzi o dietę, warto białą mąkę jak najdłużej zastępować orkiszową, w przypadku zaś stwierdzonej alergii na gluten: kukurydzianą, mąką z amarantusa, ryżową czy gryczaną (ma trochę glutenu). Jeśli maluch jest zagrożony alergią (mają ją rodzice czy rodzeństwo), to zanim nie będzie pewności, że dziecko reaguje na nie właściwie, warto podawać mu mleko hipoalergiczne. Gdy alergia zostanie stwierdzona, lekarz przepisze odpowiedni preparat mlekozastępczy.
Najlepszym sposobem leczenia alergii pokarmowej jest unikanie składników, które ją powodują. Nie musi to mocno utrudniać życia. Zamienników bez niepożądanych składników jest wiele, np. preparaty mlekozastępcze, bezglutenowe mąki, kasze. Na szczęście zazwyczaj dzieci z wiekiem wyrastają z alergii.     

Przepisy na deserek dla alergików

Kisiel mleczny z owocami bez mleka krowiego (od 9 miesiąca)
Składniki:
- 3/4 szklanki naturalnego soku wiśniowego (najlepiej z domowych przetworów) lub soczku dla niemowląt
- 1/2 szklanki przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu mleka dla alergików, które na co dzień pije dziecko
- pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miękkich mrożonych (lub sezonowych) owoców, np. malin, jagód  

Wykonanie: Zagotuj sok. Mąkę rozprowadź niewielką ilością wody, dodawaj do soku, ciągle mieszając. Następnie wsyp rozmrożone, przelane wrzątkiem owoce, cały czas mieszając. Odstaw, dodaj przygotowane mleko. Wymieszaj.

Naleśniki z bananami bez jajek  (od 1 roku)
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- ok. 1 szklanki wody
- 5 łyżek preparatu bezglutenowego Sinlac
- szczypta soli do smaku
- banan
- szczypta cynamonu

Wykonanie: Wodę wymieszaj z preparatem Sinlac. Dodaj mąkę kukurydzianą, oliwę, sól. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Mocno rozgrzej patelnię, smarując ją oliwą (tylko do usmażenia pierwszego placka) i nakładaj porcje ciasta. Naleśniki smaż po obu stronach. Banana pokrój na cienkie plasterki. Gdy naleśnik kończy się smażyć na drugiej stronie, kładź banana i trzymaj jeszcze chwilę na patelni. Posyp szczyptą cynamonu i złóż naleśnik na pół. Dobre danie dla dzieci na diecie bezglutenowej.

Ciasto z powidłami bez mleka (od 2 roku)
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka brązowego cukru
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub orkiszowej typ 750
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki domowych powideł

Wykonanie: W garnku zagotuj wodę. Jajka umyj, wbij do odpornej na ciepło (np. metalowej) miski, dodaj cukier. Wstaw miskę do garnka z wodą i ubijaj jajka z cukrem, aż masa zgęstnieje. Wyjmij miskę z garnka i znów ubijaj, aż masa zupełnie ostygnie. Przesiej przez sitko mąkę i powoli dokładnie wmieszaj ją z masą. Wlej do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 180–200°C, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu przekrój je i przełóż domowymi powidłami.

Placki z jabłkami bez glutenu (od 3 roku)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki z amarantusa (może być też ryżowa lub gryczana, gdy dziecko ma tylko skłonność do alergii)
- 2 jabłka
- niepełna szklanka wody
- jajko kurze (lub 3 przepiórcze)
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- oliwa do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie: Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce, lekko posyp cynamonem. Różne rodzaje mąki oraz sól wsyp do miski, dodaj umyte jajko (lub jajka przepiórcze) i wlej wodę. Zmiksuj i dodaj starte jabłka. Smaż na oliwie na złoty kolor. Lekko posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca: Dlaczego należy dzieciom podawać jak najwcześniej alergeny? [WIDEO]
Mamy podawajcie swoim dzieciom możliwie jak najwcześniej alergeny – podpowiada ekspert ds. dietetyki. Zobacz, dlaczego to takie ważne! Najnowsze wytyczne!
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy