GRY

Deserki dla alergików

Jeśli dziecko ma alergię na jakikolwiek składnik pokarmowy, nie jest łatwo ani jemu, ani jego rodzicom. Trzeba wtedy ściśle przestrzegać diety.

fot. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop
Alergia (lub nietolerancja pokarmowa) może wystąpić już u bardzo małego dziecka. Jej objawem nie zawsze są kłopoty skórne. Zatkany nos, kaszel, częste przeziębienia czy zapalenia uszu, katar sienny, bladość skóry, ciemne kręgi pod oczami, ospałość, zaparcia lub biegunki czy nawet nadpobudliwość – też mogą świadczyć o alergii pokarmowej.
Najbardziej podejrzane składniki to gluten pszenny, białka mleka (które są nie tylko w mleku krowim, ale także w jego przetworach – serach, jogurcie, kefirze), cytrusy, orzechy. Aby potwierdzić podejrzenia o alergię, wskazane jest wykonanie szczegółowych badań (testów), zwłaszcza jeśli rodzice również są alergikami.
Jeśli chodzi o dietę, warto białą mąkę jak najdłużej zastępować orkiszową, w przypadku zaś stwierdzonej alergii na gluten: kukurydzianą, mąką z amarantusa, ryżową czy gryczaną (ma trochę glutenu). Jeśli maluch jest zagrożony alergią (mają ją rodzice czy rodzeństwo), to zanim nie będzie pewności, że dziecko reaguje na nie właściwie, warto podawać mu mleko hipoalergiczne. Gdy alergia zostanie stwierdzona, lekarz przepisze odpowiedni preparat mlekozastępczy.
Najlepszym sposobem leczenia alergii pokarmowej jest unikanie składników, które ją powodują. Nie musi to mocno utrudniać życia. Zamienników bez niepożądanych składników jest wiele, np. preparaty mlekozastępcze, bezglutenowe mąki, kasze. Na szczęście zazwyczaj dzieci z wiekiem wyrastają z alergii.     

Przepisy na deserek dla alergików

Kisiel mleczny z owocami bez mleka krowiego (od 9 miesiąca)
Składniki:
- 3/4 szklanki naturalnego soku wiśniowego (najlepiej z domowych przetworów) lub soczku dla niemowląt
- 1/2 szklanki przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu mleka dla alergików, które na co dzień pije dziecko
- pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miękkich mrożonych (lub sezonowych) owoców, np. malin, jagód  

Wykonanie: Zagotuj sok. Mąkę rozprowadź niewielką ilością wody, dodawaj do soku, ciągle mieszając. Następnie wsyp rozmrożone, przelane wrzątkiem owoce, cały czas mieszając. Odstaw, dodaj przygotowane mleko. Wymieszaj.
Redakcja poleca: Dlaczego należy dzieciom podawać jak najwcześniej alergeny? [WIDEO]
Mamy podawajcie swoim dzieciom możliwie jak najwcześniej alergeny – podpowiada ekspert ds. dietetyki. Zobacz, dlaczego to takie ważne! Najnowsze wytyczne!

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?