Jak dobierać potrawy, by posiłki dziecka były pożywne? Podpowiemy, jak komponować codzienny jadłospis, by nie przekarmić malucha i nie doprowadzić do nadwagi.
Najważniejszą zasadą w żywieniu dzieci jest zapewnienie takich ilości składników odżywczych, które umożliwią dziecku prawidłowy rozwój. Wakacje są najlepszą okazją do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. W lecie nikt nie lubi bowiem jadać słodkich lub tłustych ciężkostrawnych potraw. Gdy jest ciepło, mamy ochotę na soczyste owoce, warzywne sałatki, chłodne mleczne koktajle. Najbardziej smakują nam proste dania: młode jarzyny, świeże ryby, ziemniaki pieczone w ognisku, małosolne ogórki.
Nadwaga stała się chorobą cywilizacyjną. Nie ma wątpliwości, że łatwiej zapobiegać otyłości, niż pozbyć się nadmiaru kilogramów. Jeśli chcemy mieć tryskające zdrowiem i energią szczupłe dzieci oraz sami chcemy być zdrowi, musimy odżywiać się racjonalnie. Prowadzenie lekkiej, odżywczej, nietuczącej kuchni szybko daje pozytywne rezultaty. W żywieniu dzieci nie można stosować produktów typu light, ponieważ zawierają sztuczne dodatki do żywności – słodziki, zagęstniki i konserwanty. A więc do dzieła! Z naszym poradnikiem będzie Ci łatwiej ustalić jadłospis dla całej rodziny oraz nauczyć się przyrządzać pyszne i zdrowe dania. Zacznij już od dziś.
Na początek kilka prostych rad
1. Oprócz potraw gotowanych podawaj dużo warzyw w postaci surówek, jarzynek, sałatek, zup jarzynowych.
2. Zamiast słodyczy proponuj domownikom świeże owoce.
3. W codziennym jadłospisie nie zapominaj o mleku, orzeźwiających kefirach i naturalnych jogurtach, maślance czy kwaśnym mleku.
4. Unikaj podawania tłustego, smażonego mięsa. Polecane jest mięso duszone, pieczone lub gotowane: drób, cielęcina, wołowina,
jagnięcina.
5. Tłuste wędliny wieprzowe, np. kiełbasy i boczek wędzony, zastąp chudymi drobiowymi oraz szynką.
6. Przyrządzaj pieczone lub duszone ryby morskie lub słodkowodne z warzywami.
7. Uwzględniaj w codziennej diecie kasze i makarony – to ważne źródło węglowodanów złożonych.
8. Używaj niewielkich ilości naturalnych tłuszczów: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju rzepakowego niskoerukowego, świeżego masła.
9. Podawaj posiłki częściej, w małych porcjach.
Prowadzenie lekkiej kuchni to nic trudnego, a dzięki niej nikt w Twojej rodzinie nie będzie mieć problemów z nadwagą.
Czy wiesz, że....
...lekarze biją na alarm, bo według Światowej Organizacji Zdrowia w 2030 roku co drugi Europejczyk będzie otyły. Tymczasem szczupły znaczy zdrowy!
Dieta
29 grudnia 2006
Jak dobierać potrawy, by posiłki dziecka były pożywne? Podpowiemy, jak komponować codzienny jadłospis, by nie przekarmić malucha i nie doprowadzić do nadwagi.
Polecamy
Porady