galopujące ceny
fot. Adobe Stock

Jaka straszna drożyzna - tak dawno w Polsce nie było!

Ekonomiści ostrzegają, że epidemia koronawirusa wpływa na drożyznę. Z powodu koronawirusa wykupujemy półki sklepowe z jedzeniem, za które płacimy, jak za zboże - mamy rekordowe ceny.
Agnieszka Majchrzak
galopujące ceny
fot. Adobe Stock
Epidemia koronawirusa to jedno, a drugie to obłęd, w jaki zaczęliśmy popadać, wykupując jedzenie i mydło ze sklepów. Jednak ceny tak bardzo poszły w górę, że lepiej mocno trzymać portfele przy sobie. Żywność w Polsce podrożała najmocniej w całej Unii Europejskiej - ostrzegają ekonomiści. Zobacz, co kosztuje teraz najbardziej!

Mamy rekord!

Ceny żywności poszybowały w Polsce tak wysoko, że staliśmy się rekordzistami. Jak obliczyli ekonomiczni analitycy BNP Paribas, ceny żywności wzrosły w styczniu o 8,1 proc. w porównaniu do stycznia ubiegłego roku. To stawia nas jako niekwestionowanego lidera w całej grupie krajów Unii Europejskiej.

- W większości krajów Europy Zachodniej podwyżki nie przekroczyły 2,5 proc., zaś w Irlandii nastąpił spadek cen o 1 proc. wobec stycznia 2019 roku - poinformowała dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego BNP Paribas Marta Skrzypczyk.
Redakcja poleca: Szybkie i bezpieczne zakupy świąteczne? Oto 5 wskazówek, jak je zrobić!
Przygotowania do świąt wymagają planu i dobrej organizacji. Czeka sprzątanie i dekorowanie domu, wymyślanie bożonarodzeniowego menu, wybór prezentów i... to wszystko z maluchem w domu. Zastanawiasz się, jak zrobić sprawnie chociaż zakupy? Podpowiadamy!

Zawrotne ceny owoców i mięsa

Największy wpływ na podwyżki miały rekordowo wysokie ceny owoców. Są one wyższe o 16,8 proc. niż rok temu ( w Unii podrożały średnio o 6 proc.). Za warzywa płacimy o 12,3 proc. więcej.

Druga przyczyna to wzrost cen mięsa - w ciągu roku podrożało aż o 14,3 proc., podczas gdy w UE ceny wzrosły przeciętnie o 5,6 proc. Rekordzistką jest wieprzowina, która podrożała aż o 23,6 proc. Drób o 7,1 proc., a wędliny o prawie 12 proc.

Pieczywo było droższe w kraju o 5,5 proc. w stosunku do stycznia ubiegłego roku. W Unii wzrost ten wyniósł 1,6 proc. Bardzo mocno podrożał również cukier - aż o 20,7 proc.

Pij olej!

Tylko jedna grupa produktów żywnościowych potaniała. To olej i tłuszcze - za olej zapłacimy o 3,7 proc. mniej niż przed rokiem.

Skąd ta drożyzna?

Okazuje się, że na wzrost kosztów zakupów nie mają wpływu ceny zbóż. Te wcale nie podrożały, a wręcz przeciwnie, są tańsze w skupach o 14,3 proc. niż przed rokiem. Wpływ mają rosnące koszty wynagrodzeń w branży piekarniczej.

- Duży wpływ na ceny w sklepach w kraju mogą mieć rosnące od kilku lat koszty wynagrodzeń, które w branży piekarniczej stanowią około 18-20 proc. całkowitych kosztów operacyjnych - mówi ekonomistka Marta Skrzypczyk.

Ekonomiści: koronawirus zaszkodzi polskiej gospodarce

Chiński wirus już dotyka polską gospodarkę - ludzie wykupują masowo maseczki i środki dezynfekujące przez co ich cena wzrosła wielokrotnie. Zdaniem ekspertów, kwestią czasu jest to, gdy zaczniemy jeszcze więcej płacić za żywność.

Robert Gwiazdowski, adwokat i komentator gospodarczy, zwrócił uwagę na to, że we Włoszech ludzie rzucili się do sklepów i podrożała żywność. To samo dzieje się w Polsce z maseczkami, więc pewnym jest to, że skoczą ceny żywności.

Drożyzna w polskich sklepach stała się faktem - też to odczuwacie na co dzień, robiąc zakupy? Podzielcie się swoim zdaniem w komentarzach!

Źródło: rp.pl, haps.pl, money.pl

Zobacz też:
 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy