Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Mimo intensywnego smaku zarówno papryki, jak i czosnku, ich pieczona wersja ma zupełnie inny smak. Łagodniejszy i aromatyczny. Warto więc połączyć te składniki w zupie.
- puszka pomidorów całych bez skórki, np. marki Sandra
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- śmietana
- Paprykę, cebulę i czosnek rozkrój na pół, ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie paprykę obierz i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) zblenduj.
- Podgrzej w garnku, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany.
- Zupę można podać z grzanką.
Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy nie tylko dla dziecka