
Nie tylko geny
Za dużo chemii w żywności
O złym odżywianiu dziecka i skutkach zdrowotnych, jakie to powoduje na całe życie, czytaj tu.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica; min-height: 17.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #323333} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #323333; min-height: 17.0px} span.s1 {font-kerning: none} Dzieci chorują głównie na cukrzycę typu 1 - to 95 proc. przypadków tej choroby u najmłodszych. Zwykle pierwsze jej objawy pojawiają się u kilkulatków (5-9-latków), choć może zachorować nawet niemowlak (to niezwykle rzadkie przypadki). Cukrzyca może też pojawić się u dziecka w okresie dojrzewania , czyli u nastolatków w wieku 15-18 lat. Cukrzyca typu 2 u dzieci zdarza się bardzo rzadko. Jakie są objawy cukrzycy u dziecka? Cukrzyca to choroba autoimmunologiczna – własny układ odpornościowy dziecka niszczy w trzustce komórki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny , co powoduje wysoki poziom cukru we krwi. Objawy cukrzycy u dziecka mogą być dość gwałtowne – narastają w ciągu kilku dni do kilku tygodni. Zwykle pojawiają się wszystkie naraz: bardzo duże pragnienie , które jest trudne do zaspokojenia bardzo częste siusianie , zwłaszcza nocą (jeśli dziecko już tego nie robiło) intensywne chudnięcie słodki zapach moczu (mocz może też być lepki) zmęczenie , senność w ciągu dnia zwiększony apetyt lub duża niechęć do jedzenia Objawem cukrzycy mogą też być zapalenia sromu u dziewczynek (słodki mocz powoduje zakażenia krocza), a u chłopców zapalenia pod napletkiem. Co zrobić, gdy podejrzewasz, że dziecko ma cukrzycę? Przede wszystkim należy zrobić badania . Najlepiej iść do pediatry albo nawet wykonać badanie we własnym zakresie. W każdej poradni rejonowej w gabinecie zabiegowym powinien też być glukometr. Wystarczy...
Prof. Małgorzata Myśliwiec jest diabetologiem, pracuje w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Od lat zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem cukrzycy u dzieci. Pani profesor wraz z zespołem GUM-ed prowadzi przełomowe badania nad nowatorskimi badaniami dotyczącymi zatrzymania procesu rozwijania się cukrzycy. Dlaczego dzieci coraz częściej chorują na cukrzycę? Powód numer jeden: skok cywilizacyjny. Coraz więcej jest żywności przetworzonej . Nie udowodniliśmy, który czynnik uszkadza komórki beta trzustki, które produkują insulinę. Jednak 20 lat temu, kiedy nie było tyle przetworzonej żywności, zapadalność na cukrzycę była czterokrotnie mniejsza. Wzmacniacze smaku , barwniki, konserwanty – to jedni z głównych winowajców. Niewątpliwie cukrzyca typu 1 to choroba cywilizacyjna. W Polsce wzrost zachorowań na cukrzycę jest najwyższy na świecie. Dlaczego właśnie u nas? Jesteśmy krajem, który wciąż się rozwija. Kraje, które już wcześniej się rozwinęły, zaczynają zwracać większą uwagę na to, co się dzieje ze zdrowiem i zmieniają sposób żywienia. My trochę zachłysnęliśmy się żywnością wysoko przetworzoną i wzrost zachorowań na cukrzycę jest jednym z tego efektów. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, żeby jeść produkty proste, naturalne, które mają jak najkrótszy okres ważności. Co rodzic może zrobić, by dziecko nie zachorowało na cukrzycę? Jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2 , to najważniejsze jest, żeby dziecko nie jadło za dużo, nie tyło, nie jadło chipsów, fast foodów, dużo się ruszało. Jeśli zaś chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 1 , to na pewno ważne jest podawanie dziecku jak najmniej przetworzonej żywności. Najgorsze jest połączenie: spożywanie zbyt dużej ilości kalorii oraz spożywanie dużej ilości produktów przetworzonych. Powoduje to zwiększone wydzielanie insuliny – tzw. hiperinsulinemię . Powoduje to...
Lekarze od dawna zalecają karmienie piersią niemowlęcia , przypominając, że chroni to przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi: m.in. cukrzycą typu 1 . Teraz naukowcy mają na to dowód – dzięki badaniom, które trwały pomad 20 lat. Karmienie piersią lepsze niż butelką, by zapobiec cukrzycy Przebadano ponad 155 tys. dzieci urodzonych w latach 1996-2009 w Danii oraz w Norwegii. Rodzice udzielali informacji m.in. na temat sposobu karmienia dzieci w wieku 6 miesięcy i 18 miesięcy. Stan zdrowia dzieci obserwowano do 2014–2015 r. W tym czasie na cukrzycę typu 1 zachorowało 504 dzieci. Naukowcy obliczyli, że dzieci, które nigdy nie były karmione piersią , miały ponad 2 razy większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 w porównaniu z dziećmi, które w 1. roku życia były karmione piersią. Co ciekawe, okazało się, że przed cukrzycą typu 1 może chronić nie tylko wyłączne karmienie piersią , ale też karmienie mieszane , czyli podawanie dziecku zarówno piersi, jak mleka modyfikowanego. Okazało się również, że karmienie piersią może chronić przed cukrzycą typu 1, niezależnie od tego, czy dziecko piło mleko z piersi dłużej czy krócej. Cukrzyca typu 1 jako choroba cywilizacyjna Cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna . Organizm sam niszczy własne komórki, w wyniku czego trzustka przestaje produkować insulinę, dlatego chory musi przez całe życie ją sobie podawać. Cukrzyca typu 1 pojawia się najczęściej w dzieciństwie i u osób młodych. Na całym świecie rosną zachorowania na cukrzycę typu 1 rosną. Polska jest światowym liderem, jeśli chodzi o wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1. Zobacz także: Dlaczego dzieci w Polsce tak chorują na cukrzycę typu 1? Przyczyny cukrzycy typu 1 nie są do końca znane: przypuszcza się, że jest to splot predyspozycji genetycznych , niektórych infekcji, czynników środowiskowych, sposobu karmienia dziecka ....