
Z wakacji wróciliście bogatsi o nowe wrażenia, nasyceni widokami, słońcem i… nowymi potrawami. W chłodne dni, eksperymentując w kuchni, możesz przywołać wspomnienia. Nie obawiaj się zaznajamiać dziecka z nowymi daniami, zwłaszcza jeśli ma już 2–3 latka – wychowasz smakosza, otwartego na aromaty i smaki. Pamiętaj tylko, by egzotycznych przypraw nie sypać w nadmiarze. Odrobina wystarczy.
INDIE - Curry z kurczaka
Dość uproszczone danie, ale pyszne. Mieszanka indyjskich przypraw sprawia, że do potrawy nie musisz dodawać nawet grama soli.
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 cebule
- 2 łyżki curry
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki sypkiego czosnku
Cebule obierz, umyj i pokrój w kostkę, dodaj czosnek i uduś na maśle, nie rumieniąc. Po przestudzeniu dodaj jogurt, curry, przecier pomidorowy. Wymieszaj. Umyj mięso, oczyść je i pokrój w kawałki. Zalej przygotowanym sosem i odstaw na godzinę do lodówki. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Podawaj z ryżem.
Od 3. roku życia
GRECJA - Musaka
Przypomina włoską lasag-ne, ale zamiast płatów makaronu są bakłażany. Z grecką sałatką – pycha!
- 2 bakłażany
- 1/2 kg wołowiny (jagnięciny)
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- łyżka tartego parmezanu
Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Posól, zostaw na pół godziny, opłucz. Zrumień je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstaw. Cebulę obierz i pokrój w plas-try. Czosnek obierz i drobno pokrój. Mięso zmiel, wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż 5 minut, stale mieszając, aż się zetnie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę bakłażana. Rozłóż mięso, przykryj resztą bakłażana. W misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, przypraw solą i pieprzem. Mieszanką polej zapiekankę, posyp tartym parmezanem. Piecz 45 minut w piekarniku w 180ºC.
Od 3. roku życia
FRANCJA - Tarta z porami
Można ją jeść na ciepło i na zimno. Na cieście możesz też położyć inny farsz, np. z uduszonej na oliwie cukinii, papryki i cebuli z odrobiną czosnku.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- łyżeczka soli
- 4–5 łyżek zimnej wody
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło (powinno być zimne), wymieszaj. Dolej schłodzoną wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulę i włóż na pół godziny do lodówki. Ciastem wyłóż okrągłą formę o karbowanym brzegu i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w 200ºC przez 15 minut.
Farsz:
- 2 duże pory
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- 6 jajek
- 10 dag parmezanu
- łyżka masła
- sól, pieprz
Odetnij zielone części porów. Resztę pokrój w krążki i podduś na maśle. Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka roztrzep, dodaj jogurt, starty parmezan, sól i pieprz, wymieszaj i sosem zalej pory. Piecz 40 minut w 180ºC.
Od 3. roku życia