Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Dziecko z ogórkiem kiszonym
Fotolia
Żywienie

Czy dzieci mogą jeść ogórki konserwowe? Wyjaśnia dietetyk

Niektóre dzieci wprost rwą się do jedzenia ogórków konserwowych. Czy półtoraroczne maluchy mogą je jeść? A może lepsze są dla nich ogórki kiszone? Wątpliwości rozwiewa dietetyk, dr inż. Anna Harton z SGGW w Warszawie.

Istnieją różne sposoby utrwalania żywności, czyli nadawania jej większej trwałości i bezpieczeństwa. Jednym z nich jest marynowanie w occie, czego przykładem są właśnie ogórki konserwowe, a także kiszenie, czego przykładem są ogórki kiszone. Obydwa te sposoby utrwalania żywności tworzą kwaśne środowisko, w którym bakterie produkujące toksyny nie mogą się rozwijać, więc takie produkty są bezpieczniejsze od innych.

Jakie ogórki wybierać dla małych dzieci?

Dla małych dzieci należy jednak wybierać żywność jak najmniej przetworzoną i o wysokiej wartości odżywczej. Jeśli chodzi o warzywa, najlepsze, oczywiście, są świeże. Jeśli dziecko lubi ogórki, a nie ma dostępu do świeżych, dobrym wyborem są ogórki kiszone. Konserwowe nie mogą się z nimi równać.

Dlaczego lepsze są ogórki kiszone?

Kiszenie to naturalne utrwalanie żywności – zachodzi w wyniku fermentacji mlekowej pod wpływem bakterii, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Produkty kiszone często mają też więcej witamin, np. kapusta kiszona ma więcej witaminy C niż świeża. Jednak wybierając produkty kiszone, trzeba pamiętać, że, niestety, zawierają też one spore ilości soli, co nie jest korzystne – nie tylko dla najmłodszych. Dlatego można podawać je dziecku od czasu do czasu.

Zobacz też: Ogórki konserwowe? To nie dla niemowlaka!

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

słoik, owoce, przetwory
Panthermedia
Żywienie
Robimy przetwory - jak się do tego przygotować?
Nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Mimo że sklepowe półki uginają się od takich produktów, to przygotowany samodzielnie, według własnego uznania i smaku letni specjał będzie cieszyć ciebie i twoich najbliższych w zimowe dni.

Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor i wartości, powinnaś wiedzieć kilka rzeczy.   Wybierz odpowiednie składniki na przetwory Sięgaj tylko po te owoce i warzywa , które są zdrowe (bez zdrapanej skórki czy śladów obicia lub nadgnicia), dojrzałe i świeże. Najlepiej przygotowywać zapasy, wybierając plony z  ekologicznych upraw albo z własnego ogródka. Wtedy mamy pewność, że nie leżały długo w skrzynkach czy chłodniach. Podczas zakupów zwróć uwagę na kolor warzyw i owoców , te o pięknej i intensywnej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze. Umyj je dokładnie przed przygotowaniem. Drobne owoce najlepiej wymoczyć chwilę w wodzie. Dzięki temu „nieproszeni lokatorzy” z pewnością uciekną z owocu, a piasek ze wszystkich zakamarków opadnie na dno zlewu czy miski. Dopiero po tym wszystkim można przepłukać je na durszlaku.   Przygotuj naczynia zanim kupisz owoce, czy warzywa Słoiki umyj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Oddziel małe słoiczki na dżemy od dużych (litrowych), które przydadzą się np. na ogórki. Sprawdź wszystkie pokrywki, czy nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy. Nawet najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje. Potrzebne ci też będą stalowe lub plastikowe miski do mycia i układania owoców. Jeśli będziesz przygotowywać dżem, naszykuj płaski, szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów. Do robienia powideł i smażenia konfitur przyda się rondel z grubym dnem lub duża patelnia (o średnicy ok. 40 cm).     Naszykuj wszystkie potrzebne akcesoria kulinarne Do krojenia warzyw i owoców używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C). Do przecierania składników potrzebne będzie sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak. A jeśli...

Ogórki
Fotolia
Dieta
Ogórki konserwowe – oj, to nie dla niemowlaka!
Nawet eksperci byli zaskoczeni, gdy okazało się, że rodzice podają niemowlętom ogórki konserwowe. Dlaczego nie można?

Badania przeprowadzane były u niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy przez Centrum Zdrowia Dziecka wspólnie z Fundacją Nutricia. Powstał szokujący raport . Okazało się, że rodzice potrafili dać półrocznemu dziecku kanapkę z pasztetem z puszki, czarną herbatę z cukrem. Niemowlęta dostawały też zupy gotowane na kostkach rosołowych, serki topione i ogórki konserwowe. Ogórki konserwowe: co w nich jest Warzywa marynowane zawierają ocet , który prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju anemii (niedokrwistości). Może też podrażniać żołądek. Dlatego produktów w occie (ogórków konserwowych, a także np. dyni w occie) nie powinny jeść niemowlęta i małe dzieci. Ogórki konserwowe zawierają też cukier i sól, również niewskazane w diecie niemowlęcia. Ogórki kwaszone W odróżnieniu od ogórków konserwowych, ogórki kwaszone (kiszone) nie zawierają octu. Smak zawdzięczają procesom fermentacji, w wyniku których powstają bakterie kwasu mlekowego ( probiotyki ), ważne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, zapobiegające biegunkom, a także sprzyjające odporności . Jednak kiszone ogórki zawierają też duże ilości soli, która sprzyja nadciśnieniu . Dlatego nie powinno się podawać ich niemowlęciu. Starszym dzieciom (powyżej 1. roku) warto podawać od czasu do czasu ogórki kiszone . Lepiej zdjąć z nich skórkę (jest twarda). Nie należy za to zmywać z ogórka kiszonego białego nalotu: to warstwa dobroczynnych bakterii pomagających w trawieniu i regulowaniu pracy jelit. Czytaj też: Aktualny schemat żywienia niemowląt

bezpieczna żywność
Fotolia
Żywienie
Gotowane w domu czy gotowe ze sklepu - jakie jedzenie jest lepsze dla dzieci?
Coraz więcej mówi się, że żywienie może wpływać - dobrze lub źle - na rozwój i zdrowie dzieci. Nic więc dziwnego, że starasz się wybierać dla malucha jak najlepsze, bezpieczne produkty. Bezpieczne – to znaczy jakie?

Eksperci zapewniają, że żywność dostępna w sklepach jest bezpieczna, bo dopuszczono ją do sprzedaży. Czuwają nad tym instytucje kontrolujące rynek. Ale nie da się zaprzeczyć, że w sklepach są produkty, które bardziej nadają się dla niemowląt i małych dzieci , i te, które nadają się mniej.  Co to znaczy bezpieczna żywność? To produkty, które nie tylko zawierają składniki odżywcze i dostarczają energię, ale też nie zawierają składników (lub zawierają je w dopuszczalnej przez prawo ilości), które mogłyby być jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi głównie o substancje dodatkowe , ale też o zanieczyszczenia bakteryjne, pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie czy związki, które powstają podczas przetwarzania. Żywność w sklepach powinna być bezpieczna pod każdym względem. Gwarantują to producenci, którzy muszą przestrzegać prawa. Normy dla żywnośc i dla niemowląt i małych dzieci są dużo bardziej restrykcyjne niż te dla dorosłych.  Zobacz też: Czy warto kupować ekologiczne jedzenie dla dzieci? Dlaczego maluchy powinny jeść dobre produkty? Dzieci są bardziej narażone na szkodliwe działanie substancji zawartych w jedzeniu. Ich układ pokarmowy w pierwszych latach życia, tak jak cały organizm, nie jest w pełni dojrzały. Silniej reaguje na nadmiar i niedobór składników odżywczych i na zanieczyszczenia żywności. Poza tym w przeliczeniu na kilogram masy ciała małe dzieci potrzebują dużo więcej energii i składników odżywczych niż dorośli, więc żywność podawana im powinna być możliwie najbardziej wartościowa. Większe potrzeby organizmu wynikają z bardzo szybkiego tempa wzrostu i rozwoju – z jednej strony dzieci mają szybszy metabolizm, a z drugiej słabszą obronę przed szkodliwymi związkami , które mogą trafiać do przewodu pokarmowego także z nieodpowiednią żywnością. Czego nie wolno dodawać do...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Współpraca reklamowa
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
Zmiany w Kodeksie pracy ważne dla rodziców [urlop rodzicielski, elastyczne formy czasu pracy i inne]
Prawo i finanse
Zmiany w Kodeksie pracy  ważne dla rodziców w 2023 roku [urlop rodzicielski, elastyczne formy czasu pracy i inne]
Luiza Słuszniak
wniosek 500 plus 2022
Prawo i finanse
Wniosek 500 plus 2023 – od kiedy? Jak go złożyć przez internet?
Magdalena Drab
wiersz o zimie
Gry i zabawy
Wiersz o zimie: 7 zimowych wierszyków dla maluchów i przedszkolaków
Agnieszka Majchrzak
karnawał
Aktualności
Karnawał – kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku, najciekawsze zwyczaje
Ewa Janczak-Cwil
Sanki dla dzieci
Zakupy
Sanki dla dzieci: z oparciem, drewniane i plastikowe. Jakie sanki dla niemowlaka?
Milena Oszczepalińska
ferie kiedy
Aktualności
Ferie zimowe – terminy dla województw w 2023 roku
Luiza Słuszniak
urlop macierzyński
Prawo i finanse
Urlop macierzyński 2023 – zasady, zmiany w związku z dyrektywą unijną
Ewa Janczak-Cwil
szczęśliwe imiona dla dziewczynek
Imiona
Szczęśliwe imiona dla dziewczynek: imiona oznaczające i przynoszące szczęście. Lista
Magdalena Drab
matura 2023 zmiany
Edukacja
Matura 2023: zmiany. Matematyka, polski, angielski – egzamin będzie łatwiejszy
Magdalena Drab
miód na przeziębienie
Zdrowie
Miód na przeziębienie – jaki jest najlepszy?
Małgorzata Wódz
AMR, jak często kąpać noworodka
Noworodek
Jak często kąpać noworodka: co ile dni kąpać latem i zimą? Zalecenia
Magdalena Drab
maski karnawałowe dla dzieci
Gry i zabawy
Maski karnawałowe dla dzieci: jak zrobić (krok po kroku) + maski do druku
Karolina Stępniewska
sposoby na zaparcia w ciąży
Zdrowie w ciąży
Sposoby na zaparcia w ciąży: najlepsze są te domowe i naturalne
Sylwia Niemczyk
kalendarz szczepień 2022
Zdrowie
Kalendarz szczepień 2023: szczepienia obowiązkowe i zalecane [PROGRAM SZCZEPIEŃ OCHRONNYCH] ​
Luiza Słuszniak
Królik dla niemowlaka
Dieta
Królik dla niemowlaka: jak go przygotować, od kiedy można go podać [PLUS PRZEPIS]
Adrianna Trusiuk
Ząbkowanie dziecka
Zdrowie
Ząbkowanie dziecka – kiedy się zaczyna, ile trwa i jakie są objawy?
Magdalena Drab
Dodatki do zasiłku rodzinnego
Prawo i finanse
Dodatki do zasiłku rodzinnego 2023: ile wynosi dodatek szkolny, rehabilitacyjny i na dziecko niepełnosprawne?
Joanna Biegaj
kosmetyki na cellulit i rozstępy po ciąży
Mama
Sprawdzony sposób na piękną skórę po ciąży. Znikną rozstępy, cellulit i flabby skin
Barbara Daszuta