Dziecko bardzo interesuje się tym, co jedzą rodzice. Może poznawać nowe smaki i konsystencję potraw. Dlatego:
1. podawaj różnorodne posiłki. Malec może jeść wiele potraw z rodzinnego stołu (większość zup, klopsiki, ugotowane do miękkości kasze, jarzynki, drobny makaron). Nie mogą to być potrawy tłuste i ciężkostrawne, grubo krajane surowe jarzyny, kupne ciasta i ciastka z kremem.
2. Nie miksuj zup i jarzynowych papek. Warzywa ścieraj na grubej tarce lub rozgniataj na talerzu, a mięso drobno krój. Nie zmieniaj od razu konsystencji wszystkich posiłków, stopniowo przyzwyczajaj malca do gryzienia. Najtrudniej poradzić sobie z mięsem. Wybieraj więc indyka, kurczaka, królika, młodą wieprzowinę i cielęcinę.
3. dawaj jedzenie do rączki. Małe kanapki, obrane jabłko, kawałek domowego ciasta drożdżowego lub biszkopta przyzwyczajają do żucia i gryzienia. To ważne dla prawidłowego rozwoju uzębienia i zgryzu.
4. Zacznij wprowadzać owoce południowe. Dojrzałe banany są łatwo strawne, zawierają żelazo i węglowodany (dostarczają organizmowi dużo energii). Zawarte w nich pektyny działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Mandarynki i pomarańcze to źródło naturalnej witaminy C.
5. Dwa razy w tygodniu podaj kefir lub jogurt. Są łatwiej strawne niż słodkie mleko. Zawarte w nich bakterie probiotyczne regulują pracę układu pokarmowego, poprawiają odporność malucha.

Rozszerzanie diety dziecka nie kończy się wraz z 12. miesiącem życia. Dziecko może jeść już sporo rzeczy, ale jeszcze wielu smaków i konsystencji musi się nauczyć. Zobacz, o czym warto pamiętać planując karmienie dziecka w 2. roku życia. 1. Podawaj dziecku różnorodne posiłki Roczne dziecko może jeść wiele potraw z rodzinnego stołu (większość zup, klopsiki, ugotowane do miękkości kasze, jarzynki, drobny makaron). Nie mogą to być jednak potrawy tłuste i ciężkostrawne, grubo krajane surowe jarzyny, ciasta ze sklepu i ciastka z kremem. 2. Nie miksuj dziecku zup i jarzynowych papek Warzywa ścieraj na grubej tarce lub rozgniataj na talerzu, a mięso drobno krój. Nie zmieniaj od razu konsystencji wszystkich posiłków na papkę, tylko stopniowo przyzwyczajaj dziecko do gryzienia. Najtrudniej będzie mu poradzić sobie z mięsem. Wybieraj więc indyka, kurczaka, królika , młodą wieprzowinę i cielęcinę. 3. Dawaj dziecku jedzenie do rączki Małe kanapeczki, obrane jabłko, kawałek domowego ciasta drożdżowego lub biszkopta pomogą dziecku przyzwyczaić się do żucia i gryzienia. To ważne dla prawidłowego rozwoju uzębienia i zgryzu. 4. Wprowadź owoce południowe do diety dziecka Dojrzałe banany są łatwostrawne, zawierają żelazo i węglowodany (dostarczają organizmowi dużo energii). Zawarte w nich pektyny działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Mandarynki i pomarańcze to źródło naturalnej witaminy C. 5. Dwa razy w tygodniu podaj dziecku kefir lub jogurt Są łatwiej strawne niż słodkie mleko. Zawarte w nich bakterie probiotyczne regulują pracę układu pokarmowego, poprawiają odporność dziecka. Dr Halina Weker, dietetyk z Instytutu Matki i Dziecka; Kierownik Zakładu Żywienia, autorka poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Zobacz: Przepisy na 12. miesiąc
Czy malec, który skończy rok, powinien już jeść potrawy z rodzinnego stołu? Oczywiście! Może spróbować prawie wszystkich zup oraz gotowanych jarzyn, ryb, pieczonego i duszonego mięsa, od czasu do czasu nawet mielonego kotlecika. Oczywiście kuchnię trzeba przestawić na zdrową i lekkostrawną, ale to wyjdzie na zdrowie wszystkim domownikom. Maluchy nie powinny jadać potraw słonych, tłustych, bardzo słodkich, ostrych, trudnych do pogryzienia. A więc bigos, kotlety z panierką, kaszanka, salceson, marynaty, ciasta z kremem muszą poczekać. To chce, a tego nie W drugim i trzecim roku życia dziecięcy apetyt zaczyna się wahać – jednego dnia maluch zjada pięć posiłków, a drugiego jedynie trzy. Potrafi też powiedzieć „nie”, gdy czegoś nie lubi. Są i takie dzieci, które trzeba zachęcać do jedzenia. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że „zachęcanie” nie przekształci się w wojnę o każdy kęs. Maluchy w okresie poniemowlęcym powinny jadać cztery razy dziennie, a mało przybierające na wadze pięć. Ma mniejszy apetyt To duża zmiana! W drugim i trzecim roku życia dziecko nie rośnie już tak szybko jak niemowlę, dlatego zaczyna mniej jeść niż dotychczas. Poza tym nauka chodzenia, odkrywanie świata pochłaniają je tak, że szkoda mu czasu na siedzenie przy talerzyku. Uwaga! Dziecko do trzeciego roku życia nie powinno jeść potraw z puszek ani zup w proszku, gotowych sałatek i surówek. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli czasem dostanie parówkę przeznaczoną dla dzieci lub łyżkę groszku, jednak zachowaj w tym względzie umiar. Tekst: Joanna Kieniewicz-Górska

[CMS_PAGE_BREAK] Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz kasze Trzeba przyzwyczajać dzieci, by jadły też ciemniejsze pieczywo, np. dobrze wypieczony chleb razowy lub graham i bułki z dodatkiem mąki orkiszowej. Co drugi dzień zamiast kartofli i makaronu gotuj kasze: gryczaną, drobną jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, dostarczają bowiem witamin – E oraz z grupy B, wapnia, żelaza, a także cennego błonnika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce Wprowadź to jako zasadę dotyczącą całej rodziny i bądź konsekwentna. Warzywa oraz owoce to niezastąpione źródło witamin, soli mineralnych i cennego błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Warzywa podawaj gotowane, najlepiej na parze, oraz w postaci surówek i sałatek (np. tarta marchewka, ogórki kwaszone – też lepiej starte – lub kapusta kwaszona drobniutko pokrojona). Z warzyw strączkowych rób purée lub dodawaj je do zupy w niewielkich ilościach. Owoce, także suszone, np. rodzynki, kawałki śliwek i moreli, doskonale zastępują słodycze. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, jogurtu i kefiru Mleko i produkty mleczne powinny być nadal stałym składnikiem diety dziecka, ponieważ dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Mleko może być modyfikowane lub świeże (jest do wyboru kilka rodzajów). Maślanka, kefir, jogurt, mleko kwaśne są łatwiej strawne, bo zawarte w nich białka są już w postaci „nadtrawionej”. Małym dzieciom nie podaje się chudego mleka, tylko zawierające 2 lub 3,2 proc. tłuszczu, potrzebują one także niewielkich ilości świeżego masła. Aby zapotrzebowanie na wapń było w pełni pokryte, malec powinien wypić około dwóch szklanek mleka oraz zjeść mały kubeczek jogurtu i plasterek żółtego sera. Konsultacja: dr hab. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie Żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w...