ryba, talerz, kuchnia
Panthermedia
Dieta

Rybka dla malucha

Raz w tygodniu maluch powinien dostać rybę. Polubi ją? Niech je częściej!

Największe bogactwo ryb to kwasy tłuszczowe omega-3. Potrzebuje ich nasz mózg, układ nerwowy, skóra, oczy. Bogate w te dobre kwasy są tłuste ryby morskie (np. łosoś, halibut, śledź, makrela), a spośród śródlądowych – pstrąg. Inne „skarby” to jod (niezbędny tarczycy; występuje tylko w rybach morskich), białko, selen mający działanie przeciwnowotworowe, „uspokajający” magnez oraz wapń i witamina D, ważne dla kości. To dlatego warto przyzwyczajać dzieci do jedzenia ryb.

Gotowane, pieczone...
Gdy malec skończy pół roku, raz w tygodniu do zupy jarzynowej – zamiast mięsa – dodaj kawałek ryby. W 11–12. miesiącu możesz zacząć też podawać mu ryby na drugie danie, np. upieczone lub w postaci pulpetów. Raczej nie smażone – te są ciężej strawne, a poza tym bardziej kaloryczne, bo chłoną tłuszcz, na którym się smażyły.
Dwu-, trzylatek raz w tygodniu może też zjeść rybki w puszce: najlepiej szprotki i sardynki. Te małe rybki zjada się z kręgosłupem, dzięki czemu są bogate w wapń.
Ryby wędzone możesz podawać po drugim roku życia, ale niezbyt często. Zawierają dużo soli, a podczas samego procesu wędzenia mogą w nich powstawać rakotwórcze związki. W dodatku rybka, którą kupisz w sklepie, najprawdopodobniej nie była wędzona w dymie, tylko została nafaszerowana środkami chemicznymi.
Nie przyzwyczajaj też malca do gotowych paluszków rybnych czy hamburgerów. Często znajduje się w nich więcej panierki niż mięsa z ryb. Jeśli już decydujesz się na kupowanie tego typu gotowych produktów, wybieraj takie, na których jest wyraźnie napisane, z jakich gatunków ryb zostały zrobione (np. z dorsza, łososia). Po przepołowieniu dobrego paluszka czy hamburgera wyraźnie widać kawałki ryby. Nie kupuj takich, gdzie ryba jest zmielona razem z bułką. Malec naje się wtedy głównie panierki! Najlepiej, jeśli rybne dania malec zjada dwa razy w tygodniu.

Różnorodnie
Na pewno słyszałaś o tym, że ryby mogą być zatrute dioksynami i innymi szkodliwymi związkami. To prawda, dlatego musisz wiedzieć, które wybierać. Najlepsze są ryby nie z Bałtyku, które jest morzem prawie zamkniętym, a więc zanieczyszczonym. Lepsze są atlantyckie. Najlepiej jednak po prostu postawić na różnorodność: raz podać maluszkowi kawałeczek dorsza, innym razem tuńczyka, łososia, halibuta czy śledzia. W takiej ilości, jaką zjada dziecko, na pewno mu nie zaszkodzą. Podawaj też ryby śródlądowe. Choć nie mają jodu i tylu kwasów omega-3, co ryby morskie, to są bardzo delikatne, lekkostrawne, a dzieci zwykle je lubią.
Dorsz. Ma mięso białe, chude, delikatne, lekko słodkawe. Najlepszy jest smażony lub faszerowany.
Halibut. Bardzo delikatny. Nie ma typowego rybiego zapachu, a w smaku jest podobny do mięsa.
Makrela. Ma soczyste, aromatyczne, tłuste mięso, bez drobnych ości. Najczęściej makrelę je się wędzoną, ale dobrze smakuje również pieczona na grillu.
Sola. Jej mięso jest białe, chude, łatwo oddziela się od ości. Ma delikatny smak.
Śledź. Solone śledzie trzeba przed przygotowaniem moczyć około 12 godzin w zimnej wodzie lub mleku.
Tuńczyk. Ma różowe, tłustawe mięso. Doskonały do sałatek.
Morszczuk. Mięso jest delikatne, niezbyt tłuste, o silnym „tranowym” zapachu.
Mintaj. Ma białe, delikatne, smaczne mięso, ale sporo ości.
Flądra. Niestety ma sporo ości, więc raczej nie nadaje się dla dziecka.
Łosoś. Smaczny jest wędzony, ale warto pamiętać, że różowy kolor często zawdzięcza barwnikom. 
Pstrąg. Żyje w czystych wodach. Ma delikatne, bladoróżowe, chude mięso.
Sandacz. Ryba o białym, delikatnym, soczystym mięsie, prawie bez ości.
Szczupak. Świetnie nadaje się do faszerowania. Znakomicie smakuje przyrządzony po żydowsku (w cebuli i jarzynach).

Ech, te ości...
Największą wadą ryb jest to, że mają ości. Zadławienie nimi może być dla malca groźne. Kupuj dla dziecka filety (ale też dokładnie je przeglądaj!) albo wybieraj takie ryby, które mają niewiele ości lub z których można łatwo je wyjąć (sola, dorsz, mintaj, halibut). Jeśli malec zakrztusi się ością, nie próbuj jej wyjmować (chyba że ją widać, a dziecko potrafi na tyle szeroko otworzyć buzię, by można było ość wyciągnąć). Posadź maluszka z głową lekko pochyloną w dół, oklepuj po plecach. Jeśli to nie pomaga i ość nadal tkwi w gardle lub przełyku, jedź na ostry dyżur laryngologiczny lub chirurgiczny. Uwaga: jeśli malec połknie ość, nic mu się nie stanie.

Wypróbuj nasze przepisy:
Pieczony filet na warzywach
Paluszki w panierce kukurydzianej
Zupa rybna z marchewką
Kanapka z pastą rybną

 

Sprawdź, co jeść, żeby o 61. proc. zwiększyć szansę na ciążę! [WIDEO]

ryby drapieżne
Fotolia
Dieta
Jakich ryb nie mogą jeść niemowlęta?
Ryby dostarczają wielu składników ważnych dla rozwijającego się organizmu niemowlaka. Warto jednak wiedzieć, które z nich wybierać i jak je przygotowywać, aby były jak najzdrowsze dla maluszka.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Ryby powinny pojawić się w diecie niemowląt i to już po szóstym miesiącu życia – można je podawać obok mięsa jako jego zdrową alternatywę. Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka (podobnie jak mięso zwierzęce). Tłuste ryby zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cennych omega-3 .  Które gatunki podawać małym dzieciom? Dla małych dzieci zalecane są tłuste ryby morskie , tj. śledź, łosoś, szprot. Warto pamiętać, że to właśnie takie ryby obfitują w  kwasy omega-3 . Także niektóre gatunki ryb hodowlanych, np. pstrągi, można uznać za wartościowe źródło tych kwasów. Podawaj jednak dziecku również chude ryby (np. dorsza, morszczuka, szczupaka, mintaja), bo to cenne źródło białka.  Czy można podawać niemowlętom ryby drapieżne? Nie. Jedną z ważniejszych zasad jest niepodawanie dzieciom w pierwszym roku życia ryb drapieżnych . Zdecydowanie nie poleca się: miecznika, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka i płytecznika. Kumulują one więcej zanieczyszczeń i szkodliwych substancji. Warto także pamiętać, by nie podawać dzieciom ryb z puszki . To zwykle produkty wysoko przetworzone. Konserwy zawierają sporo substancji dodatkowych, np. konserwanty, zagęstniki, przyprawy niedozwolone dla dzieci. Maluchom nie zaleca się też ryb marynowanych (w occie), solonych, wędzonych. Zobacz też: Jaka ryba na obiad? Zielona lista od WWF Jak podawać ryby małym dzieciom? Ryby dla najmłodszych najlepiej gotować (także na parze), piec w folii, dusić z warzywami. Tak przygotowane nie zawierają dodatkowego tłuszczu, którym nasiąkają podczas smażenia. Niemowlętom można dodawać ryby do zupek po dokładnym obraniu z ości...

Żywienie
Potrzebuje różnorodnego jadłospisu
Zbyt mało wiemy o żywieniu, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko.

Zbyt mało wiemy o przyswajaniu i powiązaniach składników pokarmowych, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko. Dziecko potrzebuje: – Dużo warzyw – w drugim i trzecim roku zazwyczaj nie brakuje mu owoców i soków. Natomiast większość kilkulatków dostaje za mało warzyw. Na obiad jedzą zwykle makaron z sosem, pizzę, gardząc zupami jarzynowymi. Tymczasem dostarczają one cennego błonnika, dużo soli mineralnych i witamin. Gotuj więc zupy – jeśli Twoje dziecko teraz je polubi, w przyszłości nie będzie sobie wyobrażało bez nich obiadu. Dzięki temu będzie zdrowsze! Warzywa są źródłem witaminy C (zielona pietruszka, papryka, kwaszona kapusta, kalafior), beta-karotenu, czyli prowitaminy A (warzywa czerwone, pomarańczowe, ciemnozielone). Ponadto dostarczają witamin z grupy B oraz ważnych składników mineralnych: potasu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia. Warzywa (tak jak i owoce) mają właściwości zasadotwórcze, więc powinny być dodatkiem do pokarmów zakwaszających – mleka, mięsa, jajek, produktów mącznych. Jak często? Najlepiej pięć razy dziennie. – Więcej ryb – tak jak mięso są źródłem białka, a tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela) dodatkowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na dojrzewanie mózgu, siatkówki oka i rozwój umysłowy dziecka. Ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk, panga) dostarczają cennego jodu. Jak często? Dwa razy w tygodniu. – Chudego mięsa - bo młody organizm potrzebuje więcej białka niż dorosły. Jeśli Twój malec nie chce go jeść, możesz mu podawać potrawy półmięsne, np. naleśniki z mięsem, faszerowaną cukinię, gołąbki czy risotto. Jak często? 4–5 razy na tydzień. – Masła i oleju – tłuszcze powinny dostarczać 32 procent dziennej ilości kalorii, to nie znaczy, że kanapkę trzeba smarować...

Dieta
Rybki poproszę
Dobrze przyrządzone, w aromatycznych ziołach... Kto im się oprze? Spraw, aby Twój malec też stał się ich smakoszem. Podaj rybkę!

Dobrze przyrządzone, w aromatycznych ziołach... Kto im się oprze? Spraw, aby Twój malec też stał się ich smakoszem. Podaj rybkę! Wypróbuj przepis: > Ryba z pomidorami > Zapiekanka rybna > Dorsz purée Mięso ryb jest źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza), mikroelementów (cynku, miedzi, manganu, jodu) i witamin z grupy B oraz A, D i E. Powinniśmy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Co zostawić Niestety, białko mięsa ryb i skorupiaków jest silnym alergenem. To dlatego dzieci mogą ich spróbować dopiero, gdy skończą roczek. A jeśli maluch lub ktoś z jego bliskich cierpi z powodu uczulenia, to jeszcze później. Kiedy dokładnie? O tym powinien zdecydować pediatra lub alergolog. Najlepiej nadają się do tego ryby morskie. Zawierają one, a zwłaszcza łosoś, makrela, śledź, szprot, sardynka, najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3 i omega-6. NNKT to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wywierają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego małego dziecka, łagodzą intensywność reakcji alergicznych i zapalnych. Mięso ryb morskich ma delikatny smak, a słodkowodnych – charakterystyczny aromat. Jaką rybę podać dziecku? Stawiam na morską! Co (i jak) dodać Dziecko nie powinno jeść ryb smażonych na głębokim tłuszczu, w panierkach, wędzonych oraz w zalewach octowych. Panierka chłonie tłuszcz, ryba wędzona jest zbyt słona, w zalewie octowej – ciężkostrawna. Ocet i sól w diecie malucha nie są mile widziane. Proponuję rybkę dla maluszka ugotować, upiec w piekarniku lub na ruszcie. Ryba nie wymaga wielu przypraw. Zbyt duża ich ilość powoduje, że mięso traci smak i aromat. Do pieczenia ryb najlepiej użyć ziół własnej kompozycji, np. tymianku, bazylii, soli...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj