
Zwracaj uwagę, jakie soki podajesz swojemu maluszkowi. To ważne, szczególnie w pierwszym roku życia. Przygotowuj je w domu lub kupuj, ale tylko te przeznaczone dla niemowląt. To gwarancja, że w owocach i warzywach, z których są wyprodukowane, nie ma niekorzystnych dla dziecka substancji czy zanieczyszczeń.
Kiedy podać soczek po raz pierwszy?
Jeśli dziecko jest karmione piersią, możesz podać sok w siódmym miesiącu, a gdy dostaje mleko modyfikowane – w piątym. Zacznij od kilku łyżeczek i stopniowo zwiększaj ilość w kolejnych tygodniach.
Jaki sok jest dobry na początek?
Dietetycy radzą, by najpierw podać dziecku sok jednoskładnikowy (bo łatwiej wtedy zauważyć, że coś maluszka uczula), na początek jabłkowy lub marchewkowy. Możesz kupić gotowy sok przeznaczony dla niemowląt (na opakowaniu szukaj informacji, że to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt i małych dzieci) lub sama przygotować go w domu – to wcale nie
jest trudne. Wystarczy opłukać, obrać, przelać wrzątkiem i zetrzeć na tarce umytą marchewkę lub jabłko, przełożyć na gęste sitko (można dodatkowo położyć na nim gazę) i wycisnąć do czystej filiżanki niewielką ilość soku. Tylko nie dodawaj cukru, nie ma potrzeby, by malec się do niego przyzwyczajał! Pamiętaj, by wcześniej wyparzyć tarkę, sitko i filiżankę. Jeżeli robisz sok w domu, postaraj się, by warzywa i owoce pochodziły z pewnego źródła, np. z własnego ogródka lub upraw ekologicznych (w takich gospodarstwach warzywa i owoce uprawiane są bez środków ochrony roślin).
Kiedy podać maluszkowi soki o innych smakach?
Po miesiącu picia soku jabłkowego i marchewkowego maluszek może dostać inne soki, np. dyniowy i z czarnych jagód. W kolejnym menu dziecka wzbogać malinowym, gruszkowym, morelowym. Następnie brzoskwiniowym, winogronowym, bananowym. Natomiast soki z cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów), a także truskawek, czarnych porzeczek, żurawiny, buraków, selera, pomidorów nadają się dla dzieci powyżej pierwszego roku życia – jeśli nie są na nic uczulone.
Soki przecierowe czy klarowne?
Możesz podawać i jedne, i drugie. Bo oba rodzaje są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Przecierowe mają tę przewagę, że zawierają cenny błonnik pokarmowy (niezbędny do sprawnej pracy jelit). Są przez to bardzo sycące, więc lepiej traktować je jako przekąskę, a nie sposób na gaszenie pragnienia (w wypełnianiu tego zadanie najlepsza jest czysta woda). Klarowne nie są tak gęste, ale niektóre dzieci chętniej je piją. Wszystkie soki warto rozcieńczać wodą, i to od samego początku, by nie były takie słodkie.