Obiadek maluszka po chorobie

Gdy choroba mija, maluch często nadal nie ma apetytu. Tymczasem dzięki odpowiedniej diecie szybciej wróci do zdrowia. Kiedy jego organizm walczył z infekcją, stracił wiele białka, mikroelementów i witamin, dlatego teraz musi uzupełnić braki. Dieta dla małego rekonwalescenta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Wyrzuć z jadłospisu potrawy smażone, ciężkie sosy, warzywa strączkowe, kapustę czy cebulę. Posiłki muszą być za to bogate w węglowodany i białko. Podawaj więc malcowi mleko i jego przetwory, ryby, białe mięso, surowe i gotowane na parze warzywa. Dziecko potrzebuje też innych składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, selenu, cynku, żelaza. Ich źródłem są warzywa, soki ze świeżych owoców, chude wysokogatunkowe mięso, produkty zbożowe – kaszki i kleiki wzbogacane w żelazo. Posiłki powinny też zawierać dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Dzięki takim obiadkom pełen sił maluch znowu będzie wesoło dokazywał!
Pulpeciki z cielęciny (od drugiego roku życia)
Porcja zupy = 180-220 g + 2-3 pulpeciki
– 70 g mięsa cielęcego z udźca,
– 1 łyżka masła,
– 1 jajko,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.
Mięso zmiel lub posiekaj nożem. Masło utrzyj z żółtkiem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Rozdrobnione mięso połącz z utartym żółtkiem i pianą oraz drobno posiekaną zieloną pietruszką i przesianą bułką tartą. Masę mięsną wymieszaj, uformuj kilka kuleczek, włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut. Podawaj dziecku z jarzynką na drugie danie lub jako dodatek do zupy jarzynowej.
Kluseczki z twarożku (od jedenastego miesiąca życia)
– 1/2 kostki twarożku śmietanowego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka mąki pszennej,
– 1 łyżka cukru pudru.
Jajko umyj, oddziel żółtko od białka. Żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Ser twarogowy wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem oraz przesianą przez sitko mąką. Zagotuj w rondelku wodę. Łyżką odcinaj kluseczki i wkładaj do wody. Zagotuj, a potem pozostaw na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem na ok. 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masłem, posypane cukrem.
Krem z jabłek (od drugiego roku życia)
– 1 duże jabłko,
– 1 łyżka cukru,
– 1/2 cytryny,
– 1 łyżeczka żelatyny,
– 1 łyżka gorącej wody,
– 1 jajko.
Jabłko zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej i skrop sokiem z cytryny. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Oddziel żółtko od białka. Żółtko utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Białko ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Deser przełóż do kompotierki. Podawaj po ochłodzeniu.
Bulion z lanym ciastem (od dziesiątego miesiąca życia)
przepis na 3-4 porcje
Porcja dla dziecka = 200-250 g
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
– 1/2 kg kurczaka,
– 1 pietruszka,
– kawałek selera,
– 1 średnia marchew,
– 1/2 cebuli,
– sól,
– pieprz,
– liść laurowy
ciasto lane:
– 2 jaja,
– 1 pełna łyżka mąki pszennej,
– 1 łyżka wody,
– 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.
Mięso wołowe i pół kurczaka starannie opłucz, włóż do garnka, w którym jest półtora litra wody, i gotuj na wolnym ogniu. Po około pół godziny dodaj obrane i opłukane warzywa, a pod koniec gotowania – przyprawy (niewiele soli). Posiekaj zieloną pietruszkę. Z mąki, jaj i wody przygotuj mikserem lane ciasto, dodaj posiekaną pietruszkę, pozostaw na 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Czysty bulion możesz też połączyć z żółtkiem i zagotować.
dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci z IMiD