Bartuś uwielbia frytki z keczupem. Mógłby je jeść nawet codziennie. Staram się ograniczać mu to danie, bo nie jestem pewna, czy tak przyrządzone ziemniaki są zdrowe. Jak często synek może jeść frytki? Jak inaczej (i smacznie) mogę mu podać ziemniaki?
Kilkulatek nie powinien jeść frytek codziennie, gdyż są one smażone w wysokiej temperaturze, w dużej ilości tłuszczu, którym nasiąkają. Stają się przez to ciężkostrawne i tuczące. Maluch może jeść frytki najwyżej raz, dwa razy w tygodniu, i najlepiej, gdy są one przygotowywane w domu (choć nic się nie stanie, jeśli czasem zje na mieście). W przypadku frytek ważny jest bowiem tłuszcz, na jakim są smażone. W barach oleju zwykle używa się wielokrotnie i staje się on szkodliwy (tworzą się w nim rakotwórcze związki). Bezpieczniej zatem przygotować frytki w domu, za każdym razem smażąc je na świeżym oleju. Pamiętaj, że mrożone ze sklepu już raz były smażone i nie ma pewności, na jakim tłuszczu. Lepiej, by synek częściej jadł w domu ziemniaki gotowane w mundurkach, na parze czy pieczone w piekarniku (można do nich podać sos serowo-czosnkowy) – są wtedy łatwiej strawne i nie tracą większości wartości odżywczych.

Jest co najmniej kilka powodów, dla których lepiej trzymać nasze pociechy na dystans od frytek, chipsów, hot dogów i innych produktów tego rodzaju. Oto najważniejsze z nich: 1. Żywność typu fast food ma za dużo kalorii Trzyletnie dziecko potrzebuje zaledwie 1200 kalorii dziennie, cztero-sześciolatek - od 1400 do 1800. Tymczasem mała porcja frytek w popularnej sieci ma 240 kcal (duża 475!), shake czekoladowy 335, wieśmac 580, a duża porcja chicken wings (8 sztuk) aż 930! Co gorsza, rzadko jada się te produkty solo – dzieci uwielbiają zestawy, popijają posiłek kaloryczną colą... Efekt? Są dwie możliwości: po wizycie w restauracji typu fast food maluch nie będzie w stanie zjeść bardziej wartościowego posiłku (a tym samym jego organizm zostanie pozbawiony odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów) albo zje w sumie zbyt dużo. Jednorazowe obżarstwo skończy się co najwyżej bólem brzuszka, jeśli jednak dziecko odżywia się w ten sposób często, grozi mu otyłość . Czy wiesz, że polskie dzieci tyją najszybciej? 2. Żywność typu fast food ma za dużo tłuszczu Frytka czy hamburger to nic innego jak nasączona niezdrowym tłuszczem ziemniaczana albo mięsna gąbka. Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom "złego" cholesterolu. Podczas smażenia kwasy tłuszczowe przekształcają się w formę "trans", których spożywanie może prowadzić do miażdżycy. Oczywiście nie grozi ona kilkulatkowi. Kłopot z szybkimi daniami polega jednak na tym, że dziecko przyzwyczaja się do ich smaku i z czasem jest mu coraz trudniej się bez nich obejść . W efekcie nawet jeśli nie zaszkodzą mu teraz, zrobią to później: nie zawsze będzie miało czas i ochotę, żeby "wybiegać" nadmiar kalorii. 3. Żywność typu fast food zawiera za dużo soli, cukru...

Jest wiele przyczyn, dla których tak wiele osób lubi frytki : zawierają dużo tłuszczu, soli, są też chrupiące – to wszystko bardzo lubi nasze podniebienie. Tyle że duża ilość tłuszczu oznacza dużą ilość kalorii, a więc ryzyko otyłości , a nadmiar soli grozi nadciśnieniem i chorobami serca. W chrupiących frytkach znajduje się też dużo akryloamidu , który jest podejrzewany o właściwości rakotwórcze. Czytaj też: Czerwone mięso sprzyja rakowi piersi. To co jeść, a czego nie? Akryloamid a rak Akryloamid to substancja, która powstaje w produktach zawierających węglowodany – w czasie obróbki cieplnej, w wysokich temperaturach. Szczególnie dużo jest go w takich produktach jak: frytki , chipsy, chrupki kukurydziane, płatki śniadaniowe, chrupkie pieczywo, tosty. Akryloamid został zakwalifikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancja o działaniu prawdopodobnie rakotwórczym , dlatego grona naukowe od lat postulują, by producenci starali się ograniczać zawartość akryloamidu w produktach. Frytki bez akryloamidu w Europie? Komisja Europejska chciałaby zmienić sposób przygotowywania frytek . Ziemniaki, zanim zostaną wrzucone na olej, miałyby zostać na chwilę zanurzone w gorącej wodzie (zblanszowane). Ma to zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ponieważ dzięki temu we frytkach wytworzy się mniej akryloamidu . Pomysł wydaje się dobry, jednak już zaczęli protestować przeciw niemu Belgowie, obawiający się, że zmiana smaku spowoduje spadek sprzedaży frytek . Napisy jak na papierosach? Wiedza, że papierosy powodują raka , jest dziś powszechna. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele substancji rakotwórczych znajduje się w żywności, którą jemy i którą podajemy dzieciom. W wędlinach znajdują się azotany, których działanie rakotwórcze zostało już potwierdzone. W produktach...

Zrezygnowałaś z frytek i chipsów, chrupiesz marchewkę i surowe brokuły? Pomożemy Ci sprawdzić, czy na pewno dobrze się odżywiasz! Rozwiąż nasz test i dowiedz się jaki masz styl żywienia! 1. Ile posiłków spożywasz w ciągu dnia: A/ trzy obfite B/ 5-6 mniejszych C/ jem prawie bez przerwy 2. Najczęściej z mięsa jesz: A/ wędlinę B/ mięso pieczone lub gotowane C/ smażone 3. Ile razy w tygodniu jesz ryby morskie, jak np. makrela, sardynka, śledź: A/ sporadycznie B/ co najmniej 1–2 razy w tygodniu C/ nie lubię ryb i ich nie jem 4. Jak często pijesz napoje gazowane oraz energetyzujące: A/ raz w tygodniu B/ nigdy C/ nie mogę się bez nich obejść 5. Ile razy w tygodniu sięgasz po słodycze (czekolada, ciasta, batony): A/ codziennie B/ 1–2 razy w tygodniu C/ kilka razy dziennie 6. Jak często jesz pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasze: A/ wolę od nich białe pieczywo, bułki, makarony B/ codziennie 1–2 porcje C/ staram się w ogóle nie spożywać posiłków zawierających węglowodany, by za dużo nie przytyć 7. Jakiego tłuszczu używasz do smażenia: A/ oleju sojowego, słonecznikowego lub lnianego B/ oliwy z oliwek, oleju rzepakowego C/ masła, margaryny, smalcu 8. Jak często spożywasz produkty nabiałowe (słodkie lub fermentowane mleko, biały ser) lub przetworzone produkty sojowe (jeśli jesteś uczulona na mleko): A/ kilka razy w tygodniu B/ codziennie, co najmniej 1–2 porcje C/ nie lubię nabiału ani produktów sojowych i w ogóle ich nie jem 9. Ile razy w tygodniu jesz orzechy (jeśli nie jesteś uczulona) i suszone owoce: A/ 1-2 razy w tygodniu B/ więcej niż 3 razy w tygodniu C/ bardzo rzadko 10. Jak często sięgasz po warzywa: A/ codziennie, ale są to wyłącznie warzywa gotowane B/ 2-3 porcje dziennie, staram się, by warzywa były różnorodne C/ bardzo rzadko i są to wyłącznie pomidory i...