hamburger, frytki, fast food
pilipphoto - Fotolia.com
Żywienie

Nie warto jeść śmieci. 5 powodów, by trzymać dzieci z daleka od fast foodu

Chipsy, hamburgery, frytki i inne dania typu fast food są tuczące i niezdrowe. Dlatego dzieci powinny jeść je jak najrzadziej. A najlepiej wcale.
 
Jest co najmniej kilka powodów, dla których lepiej trzymać nasze pociechy na dystans od frytek, chipsów, hot dogów i innych produktów tego rodzaju. Oto najważniejsze z nich:

1. Żywność typu fast food ma za dużo kalorii

Trzyletnie dziecko potrzebuje zaledwie 1200 kalorii dziennie, cztero-sześciolatek - od 1400 do 1800.

Tymczasem mała porcja frytek w popularnej sieci ma 240 kcal (duża 475!), shake czekoladowy 335, wieśmac 580, a duża porcja chicken wings (8 sztuk) aż 930!  Co gorsza, rzadko jada się te produkty solo – dzieci uwielbiają  zestawy, popijają posiłek kaloryczną colą... 

Efekt? Są dwie możliwości: po wizycie w restauracji typu fast food maluch nie będzie w stanie zjeść bardziej wartościowego posiłku (a tym samym jego organizm zostanie pozbawiony odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów) albo zje w sumie zbyt dużo. Jednorazowe obżarstwo skończy się co najwyżej bólem brzuszka, jeśli jednak dziecko odżywia się w ten sposób często, grozi mu otyłość
 
 

2. Żywność typu fast food ma za dużo tłuszczu

Frytka czy hamburger to nic innego jak nasączona niezdrowym tłuszczem  ziemniaczana albo mięsna gąbka. Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom "złego" cholesterolu. Podczas smażenia kwasy tłuszczowe  przekształcają się w formę "trans", których spożywanie może prowadzić do miażdżycy.

Oczywiście nie grozi ona kilkulatkowi. Kłopot z szybkimi daniami polega jednak na tym, że dziecko przyzwyczaja się do ich smaku i z czasem jest mu coraz trudniej się bez nich obejść. W efekcie nawet jeśli nie zaszkodzą mu teraz,  zrobią to później: nie zawsze będzie miało czas i ochotę, żeby "wybiegać" nadmiar kalorii. 
 

3. Żywność typu fast food zawiera za dużo soli, cukru i innych niezdrowych dodatków

Zawarta w hamburgerach czy frytkach  sól obciąża nadmiernie nerki i jest jedną z przyczyn nadciśnienia, z którym mają kłopot nawet nastolatki.

Wszelkie batony, gotowe koktajle mleczne, lody itd. są bardzo słodkie, a co za tym idzie kaloryczne.
 
Mogą także zawierać szkodliwe substancje. Podczas smażenia hamburgerów czy frytek  powstaje akrylamid, który zdaniem wielu naukowców może powodować raka. 
 
 

4. Żywność typu fast food  jest za mało wartościowa

Jeśli malcowi bardzo zależy, możesz mu czasu do czasu kupić przekąskę typu fast food. Staraj się jednak, by działo się to jak najrzadziej. Pamiętaj, że dziecko karmione w ten sposób nie dostaje odpowiedniej ilości witamin  (przede wszystkim C, A, B2 , E i D) i błonnika.
 

5. Jedzenie żywności  typu fast food uczy niezdrowych nawyków

Dając dziecku do spróbowania chipsa czy  zabierając je w nagrodę na hamburgera albo frytki uczymy je, że fast food to coś fajnego i pożądanego. Lepiej proponować dziecku zdrowe przekąski , przede wszystkim owoce,  i nagradzać je w inny sposób, np. zabierając w jakieś ciekawe miejsce (choćby do zoo). 
 
 
Konsultacja: Joanna Pieczyńska, bromatolog Akademia Medyczna we Wrocławiu

Co pyli w lipcu: lista roślin i okresy pylenia [WIDEO]

margaryna
Fotolia
Dieta
Czy niemowlak może jeść margarynę?
Tłuszcze, ale tylko te dobre, są w diecie maluszka niezbędne. To ważne źródło energii, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Poza tym obecność tłuszczu w potrawach pomaga m.in. we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Czy należy do nich margaryna? Od kiedy dziecko może ją jeść?

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Dieta pozbawiona tłuszczu wcale nie jest zdrowa. Ważne jest jednak, by były to dobre tłuszcze, a więc zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (a jak najmniej nasyconych). Najwięcej jest ich w tłuszczach roślinnych . Ale nie wszystkie z nich są dobre. Jakie tłuszcze są dobre dla niemowlaka? Dla dzieci w pierwszym roku życia najlepsze są oliwa z oliwek i oleje roślinne. Maluszki powinny jeść także masło, które jest najszlachetniejszym tłuszczem spośród tłuszczów zwierzęcych, bo zawiera stosunkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych . Organizacje zajmujące się w Polsce żywieniem (m.in. Centrum Zdrowia Dziecka) opracowały tzw. Polską Zgodę Tłuszczową. W tym dokumencie zaleca się, by dzieciom do trzeciego roku życia smarować pieczywo masłem - wystarczy cienka warstwa. Masło należy też dodawać do niemowlęcych zupek - na zmianę z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek. Niemowlętom nie należy podawać margaryny, nawet tej miękkiej. Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? - 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka Od kiedy dziecko może jeść margarynę? Niewątpliwą zaletą margaryny jest to, że jest tłuszczem roślinnym, a więc zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (70-80 proc.), podczas gdy masło niewiele ponad 40 proc. Jednak mogą ją jeść dopiero kilkulatki , czyli dzieci powyżej 2–3. roku życia, i to tylko pod warunkiem, że jest to margaryna dobrej jakości, czyli tzw. miękka, która daje się łatwo smarować. Trzeba unikać do smarowania twardych margaryn (są przeznaczone do pieczenia, smażenia) i tzw. miksów (mieszanki masła z olejami roślinnymi bądź margaryną i margaryny z tłuszczem mlecznym), bo w procesie utwardzania powstają w nich niekorzystne dla zdrowia izomery...

Dziecko z bułką
Fotolia
Żywienie
11 pytań o tłuszcze w diecie dziecka
Dieta całej rodziny powinna zawierać odpowiednie ilości tłuszczu, zwłaszcza tego dobrego. Bo jest on niezbędny dla zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka. No tak... tylko który tłuszcz jest dobry?

Dieta bez tłuszczu wcale nie jest zdrowa. Zresztą tak naprawdę nie ma takiej, bo tłuszcze znajdują się nawet w pomidorach czy jabłkach (choć w śladowych ilościach). Tłuszcze są ważnym źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagają we wchłanianiu witamin w nich rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K. Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek – dlatego są tak potrzebne dzieciom w okresie szybkiego wzrostu. To składniki budujące rdzeń kręgowy i mózg, które w 60% składają się właśnie z tłuszczu, a każde włókno nerwowe otoczone jest tłuszczową osłonką . Mają wpływ na stan skóry, ostrość wzroku, krzepliwość krwi i zapewniają prawidłową budowę hormonów, a także chronią organizm przed utratą ciepła. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. LC-PUFA) pozytywnie wpływają na rozwój intelektualny dziecka . Dzieci do trzeciego roku życia powinny otrzymywać z tłuszczu do 41% energii dziennie, starsze już nieco mniej.  1. Jaki tłuszcz dodawać do zupek dla dzieci? Dodawaj świeże masło, oliwę z oliwek (najlepiej extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia) lub olej rzepakowy bezerukowy . Zawierają najkorzystniejsze kwasy tłuszczowe. Wystarczy łyżeczka któregoś z nich na porcję zupki. Należy dodać tłuszcz , gdy zupka jest już ugotowana (dla najmłodszych także zmiksowana). Niemowlętom do 7–8. miesiąca życia po dodaniu masła, oliwy lub oleju zupkę należy krótko zagotować. Potem wystarczy tylko ostudzić ją do odpowiedniej temperatury i podać. Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka 2. Czym smarować kanapki? Dzieciom do trzeciego roku życia chleb smaruj masłem . Starsze dzieci mogą jeść też margaryny dobrej jakości, czyli tzw. miękkie, które łatwo jest rozsmarować. Nie nakładaj grubej warstwy – wystarczy cienko posmarować...

dziecko, okulary, jabłko, jedzenie
fotolia
Żywienie
Dieta małego geniusza – praktyczne porady
Chcesz mieć mądre i szczęśliwe dziecko? Sprawdź, jakie produkty najbardziej „lubi” mózg dziecka, a które go zatruwają.

Mózg człowieka rośnie w pierwszych latach życia znacznie szybciej niż w jakimkolwiek innym okresie. Sam mózg dziecka zużywa aż 60 % energii wykorzystanej przez dziecko. Energia ta jest generowana z pożywiania, wpływa na proces przemiany i wzrostu komórek mózgowych. Właściwa dieta dziecka może w sposób optymalny nie tylko zwiększyć energię dziecka, ale również umysłową kreatywność oraz poprawić samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, co podajesz dziecku do jedzenia w pierwszych latach jego życia. Dieta małego dziecka , która zawiera zbyt dużo cukru i tłuszczów ma nie tylko negatywny wpływ na zdrowie, ale również (zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Bristolu ) prowadzi do niższego IQ u dzieci . Co jeść, by mieć inteligentne i szczęśliwe dziecko? Oto cztery złote elementy diety małego geniusza : "mądre" tłuszcze, zrównoważony poziom cukru, witaminy i minerały, unikanie "śmieciowego" jedzenia. "Mądre" tłuszcze zwiększą IQ twojego dziecka Mózg składa się w 60% z tłuszczów. To właśnie one dostarczają głównych składników błonom komórek mózgowych. 40-50% kalorii w diecie dziecka powinno pochodzić z tłuszczów. To jest najlepszym źródłem "mądrych" tłuszczów : ryby morskie (zwłaszcza łosoś), olej lniany, awokado, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, masło orzechowe. Zrównoważony poziom cukru a inteligencja dziecka Dlaczego odpowiedni poziom cukru w organizmie dziecka jest tak ważny? Cukier jest czymś w rodzaju paliwa dla mózgu . Pamiętaj o odpowiedniej ilość i rodzaj cukrów, które podajesz dziecku. Zbyt duża ilość cukru może przyczynić się do nadpobudliwości dziecka i problemów z koncentracją . Nadmiar cukru w spożywanych pokarmach może negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka i przyczynić się do otyłości . Zapewnienie stałego poziomu...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz