
Na podwieczorek możemy dziecku podać kolorowe kompozycje z owoców, soki, przeciery owocowe i desery powstałe z połączenia owoców z kleikiem, kaszką lub biszkoptem. Wiele potraw na podwieczorek przygotować można z białego sera, twarożków homogenizowanych, z jaj (omlety, naleśniki).
Sernik z owocami
Ciasto:
– 200 g mąki,
– 100 g schłodzonego masła,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 żółtko,
– 3 łyżki wody;
Nadzienie:
– 60 g mielonych migdałów,
– 1 łyżka cukru,
– puszka brzoskwiń,
– 300 g serka śmietankowego,
– 90 ml kwaśnej śmietany,
– 60 g cukru,
– 3 jajka,
– maliny do dekoracji.
Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.
Tarta z jabłkami
– 1/2 kg jabłek,
– 180 g cukru pudru,
– 125 g masła,
– 100 g mąki pszennej,
– 1 żółtko,
– sól.
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Formę wysmaruj masłem, posyp cukrem, ułóż jabłka, wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (aż jabłka puszczą sok). Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto lekko rozwałkuj na kształt formy z jabłkami. Jabłka w formie oprósz pozostałą ilością cukru i masłem. Przykryj ciastem i na ok. 30 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ľC. Upiecz na złoto. Odwróć ciasto i wyłóż je na talerz.
Delikatne ciasto biszkoptowe
– 4 jajka,
– 125 g cukru pudru,
– 140 g mąki tortowej,
– 80 g masła,
– szczypta soli,
– łyżka soku z pomarańczy.
Do garnka wybij jajka, dodaj szczyptę soli, sok z pomarańczy. Następnie włóż go do drugiego garnka z ciepłą wodą. Ubijaj, lekko podgrzewając, do osiągnięcia konsystencji budyniu. Roztop pokrojone w płatki masło (1/3 kostki). Do masy z ubitych jaj dodaj 125 g mąki i rozmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj stopione masło, wymieszaj. Blaszkę (22 na 22 cm) wysmaruj pozostałą ilością masła i oprósz mąką. Wylej ciasto. Piecz w temp. ok. 180°C przez 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone, pozostaw w piekarniku do wystygnięcia (ważne!). Podawaj z konfiturą na podwieczorek lub z mlekiem na drugie śniadanie.