Ten rodzaj kasz nie zawiera glutenu, więc mogą je jeść i mali alergicy.
Ten rodzaj kasz nie zawiera glutenu, więc mogą je jeść i mali alergicy. Na początek najlepsze będą kleik i purée, ponieważ są wyjątkowo lekkostrawne. Możesz zacząć podawać kaszkę ryżową swojemu maluszkowi między 5. a 7. miesiącem życia. Kaszki ryżowe mogą powodować u maluchów zatwardzenia!

Czekolada to dziecięcy przysmak, dlatego trudno byłoby maluchy zupełnie jej pozbawiać. O jej smaku decyduje ilość i jakość kakao, deserowa zawiera go od 30 do 70%. Im jest go więcej, tym lepszy smak i aromat. Najlepsze gatunkowo czekolady nie zawierają innego tłuszczu niż masło kakaowe . Czekolada dostarcza energii potrzebnej dzieciom zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku. Tabliczka zawiera ok. 525 kcal. W skład czekolady mlecznej wchodzi także mleko w proszku lub mleko skondensowane. Zawartość kakao wynosi w niej tylko ok. 20%, a zatem dostarcza ona dwa razy więcej białka niż czekolada deserowa. Jest również źródłem cennego magnezu oraz żelaza, wapnia, niacyny (witamina B3). Niemowlętom nie podajemy czekolady, dzieciom w okresie poniemowlęcym i przedszkolakom od czasu do czasu można dać kawałeczek lub startą czekoladą ozdobić deser . Dość często zdarza się uczulenie na czekoladę , dlatego mali alergicy nie powinni jej jeść przed ukończeniem drugiego roku życia. Pamiętaj! Bakterie powodujące próchnicę żywią się cukrem i skrobią, dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego dziecko powinno umyć ząbki lub choćby wypłukać usta. Rodzice pytają Czy dzieci mogą jeść galaretki? Najbardziej wartościowe są galaretki przyrządzane w domu, zawierające soki owocowe i zestalane żelatyną wieprzową. Można do nich dodać owoce , bitą lub słodką śmietankę. Galaretki gotowe mają dodatek sztucznych barwników , które mogą powodować alergię. Dzieci uwielbiają żelki, np. misie. Czasem można dać maluchowi kilka takich przysmaków. Warto wybierać te, które zawierają żelatynę wieprzową lub substancje żelujące pochodzenia roślinnego – czytaj skład na etykietach. J akie słodycze są odpowiednie dla dzieci z nadwagą? W diecie dzieci z nadwagą unikamy ciastek i ciasteczek z cukierni , kremów, cukierków, słodkich batonów i...

Dawniej kasze robiono głównie z ziaren orkiszu (rodzaj pszenicy), dzikiego jęczmienia oraz prosa. Dziś kasze powstają przede wszystkim z jęczmienia, prosa, pszenicy, gryki, owsa, kukurydzy. Ziarna są obłuszczane, polerowane, a także łamane czy mielone. W zależności od tego, na jakim etapie zatrzyma się ich obróbka, powstają kasze grube , średnie lub drobne. Zobacz, dlaczego warto, by karmiąca mama jadła kasze. Co dobrego w kaszach? Ziarna, z których powstają kasze, są mało przetworzone, dzięki temu zachowują większość swoich naturalnych wartości odżywczych . Kasze zawierają sporo błonnika , który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Witaminy, szczególnie z grupy B, które ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dobrze wpływają na stan włosów. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych, ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych, zapobiegając anemii (to ważne dla karmiącej mamy ). Przyczynia się też do poprawy kondycji skóry. Kasze zawierają też składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Są dobrym źródłem białka roślinnego. Jakie kasze wybierać? Choć kasze przechodzą dość skomplikowane procesy produkcyjne, to wciąż zachowują większość swoich wartości odżywczych. W przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, pęczak, jaglana ) ziarna są oczyszczane z łusek i polerowane, a drobniejszych rodzajów – dodatkowo łamane (mazurska, wiejska, perłowa, krakowska). Z najdrobniej zmielonych ziaren uzyskuje się kaszę mannę, kukurydzianą. Ponieważ w zbożach najwięcej substancji odżywczych znajduje się w zarodkach ziaren i tuż po łupiną, to wynika z tego, że najzdrowsze są kasze grube o najmniej rozdrobnionych ziarnach. Jaglana – powstaje z prosa, bogata w witaminy z grupy B, E, magnez , potas, fosfor, mangan, cynk i żelaza. Zawiera lecytynę...

Dzięki kaszce dziecko ma szansę pierwszy raz zetknąć się z produktami zbożowymi oraz glutenem (białko zawarte w zbożach). Może się to zdarzyć już po czwartym miesiącu życia, bo właśnie od tego momentu maluch może dostawać kaszki , niezależnie do tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym. Od kiedy dziecko może jeść kaszki? Na wprowadzenie kaszki do diety dziecka masz sporo czasu – możesz ją podać już w piątym miesiącu życia, ale możesz to zrobić aż do 12. miesiąca życia. Dziecko może próbować kaszek z różnych zbóż (glutenowych i bezglutenowych), na początku łączonych z mlekiem lub jako składnik obiadów lub deserów. Ale bardziej kluczowe od rodzaju kaszki jest to, jaką ma konsystencję po przygotowaniu. Sprawdź, czy wprowadzasz je do diety dziecka w odpowiedniej kolejności. Uważaj też na ilość, bo kaszka, zwłaszcza manna, ma sporo kalorii. Jakie kaszki dla niemowlaka - sprawdź opinie rodziców Zanim dziecko skończy rok Zacznij od podawania drobnych kaszek, które po przygotowaniu mają delikatną, płynną konsystencję. Po siódmym, ósmym miesiącu przyjdzie czas na nieco grubsze rodzaje kasz. Jednak muszą one być dobrze rozgotowane. 1. Kaszki glutenowe Kaszka manna – warto właśnie od niej zacząć podawanie kaszek niemowlakowi. Ma bardzo dobrą konsystencję na pierwsze próby jedzenia kaszki przez dziecko. Rozgotowaną kaszę mannę możesz podać dziecku razem z przecierem jarzynowym. Kaszka pszenna – zamiast odrobiny manny do przecierów jarzynowych możesz dodawać również inną kaszkę glutenową, np. pszenną. Większość mam maluchów sięga po specjalne kaszki dla niemowląt . Zawsze trzeba przeczytać informację producenta o tym, jak przygotować kaszkę (dodać wodę czy mleko) i od jakiego wieku można podawać ją dziecku. Kuskus – warto o nim pamiętać, gdyż jest...