mali szefowie kuchni
materiały prasowe
Gry i zabawy

A może to właśnie twoje dziecko zostanie sławnym szefem kuchni?

Jesteś mamą małego miłośnika kuchni i sama lubisz gotować? Mamy dla ciebie smaczną lekturę!

Gotujesz wspólnie z dzieckiem, a maluch wprost uwielbia pomagać ci w kuchni? Może w przyszłości zostanie sławnym szefem kuchni? Zanim to się stanie, możesz wspólnie z maluchem poćwiczyć kulinarny kunszt przy nowej książce „Mali szefowie kuchni”. 

Gotowanie dla małych i dużych

Mali szefowie kuchni” to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów. Wyjątkową częścią książki jest reportaż z wyjazdu do Londynu, gdzie początkujący kucharze wraz z szefem Josephem poznali kilka najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Londynu. Swoją książką Joseph Seeletso zachęca do eksperymentowania w kuchni i gotowania w gronie rodzinnym.

Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej możesz skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
A tutaj próbka tego, co znajdzieciesz w książce "Mali szefowie kuchni":



"Mali szefowie kuchni" to idealny prezent pod choinkę dla małych i dużych smakoszy.

Książkę możesz kupić na HitSalonik.pl

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

Książka Lidla - Jeść Zdrowiej
mat. prasowe
Aktualności
Jak gotować w zgodzie z nową piramidą żywienia?
Według najnowszych badań owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania. Dlatego tak ważne jest, by w naszym codziennym jadłospisie pojawiło się ich 5 porcji – razem co najmniej 400 gramów. Lidl Polska we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia wydał właśnie książkę – „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, dzięki której czytelnicy poznają ponad 60 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki.

Lidl Polska kontynuuje promocję zdrowego odżywiania wśród Polaków. Ósma książka sieci – „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” – po raz pierwszy została wydana w imponującej liczbie – 2 mln egzemplarzy. Lidl zadbał o to, by zawartość merytoryczna książki była na jak najwyższym poziomie, dlatego stworzył ją we współpracy z najważniejszym autorytetem z dziedziny zdrowego odżywiania w Polsce – Instytutem Żywności i Żywienia. Ponadto w pracach nad książką uczestniczyli mistrzowie Kuchni Lidla – Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel oraz Paweł Małecki . Wkład w książkę miała także Polska Federacja Banków Żywności, którą Lidl Polska wspiera w działaniach edukacyjnych od 2002 roku. Polska Federacja Banków Żywności na łamach książki podzieliła się z czytelnikami wiedzą na temat odpowiedzialnego zarządzania kuchnią i niemarnowania żywności. Książka została wydana na papierze z certyfikatem FSC, który świadczy o prawidłowo prowadzonej gospodarce leśnej. „Sytuacja zdrowotna Polaków pogarsza się. Od lat mamy do czynienia z epidemią otyłości, która jest przyczyną wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego. Głównym źródłem tych schorzeń jest nieprawidłowe żywienie. W sytuacji pogarszającego się zdrowia Polaków najmocniejszą bronią jest prewencja – poprawa sposobu odżywiania oraz wzrost aktywności fizycznej. Ważne, by wiedza na temat zdrowego odżywiania była powszechna. Dzięki współpracy Instytutu Żywności i Żywienia z firmą Lidl Polska wielu konsumentów uzyska dostęp do prostego opracowania na temat zdrowego odżywiania, które daje szansę na poprawę naszego zdrowia” – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Duża porcja wiedzy Książka podzielona jest na...

Katarzyna Jankowska, autorka książki "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie"
www.oladutko.pl
Zdrowie
Mama alergika w kuchni, czyli jak gotować bez mleka, jajek czy mąki
Bez jajek, mleka, mąki, kakao czy miodu? Przygotowywanie potraw dla alergika nie jest łatwe. Może nawet przerażać. Katarzyna Jankowska, autorka książki z przepisami dla alergików, opowiada, jak wyglądały jej początki w roli gotującej mamy alergika.

Co to jest alergia pokarmowa? Katarzyna Jankowska: Nad odpowiedzią na to pytanie pracuje wielu lekarzy i badaczy. Najprościej mówiąc, alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź naszego układu odpornościowego na to, co jemy.  Spożycie pokarmu, który danej osobie szkodzi, wyzwala w ciele szereg mechanizmów, które objawiają się chorobą zarówno ze strony układu pokarmowego , oddechowego, jak i skóry. Czasami zjedzenie niewielkiej ilości alergenu, np. orzeszków czy białka jajka, może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego , a nawet śmierci. Do najczęściej uczulających alergenów zalicza się tzw. wielką ósemkę, czyli białka mleka krowiego, białka jajka kurzego, soi, pszenicy/zbóż, orzeszków ziemnych, orzechów, ryb oraz mięczaków i skorupiaków.  Prowadzi Pani blog mamaalergikagotuje.pl (w skrócie MAG). Skąd wziął się ten pomysł? Katarzyna Jankowska: Mój syn od urodzenia ma alergię pokarmową . Gdy był starszy, w wieku 4 lat, pojawiła się u niego alergia na pyłki traw, zbóż i drzew. Musieliśmy przejść na ścisłą dietę eliminacyjną, czyli bez mleka, jajek, glutenu, cukru, wielu warzyw i owoców. W pokarmach dla syna nie mogło być także barwników, konserwantów oraz innych dodatków do żywności. Musiałam nauczyć się przygotowywać codzienne posiłki na bazie zaledwie kilku produktów (sześć lat temu nie było tak szerokiego asortymentu dla alergików, jaki mamy dziś).  Zaczęłam szukać książek na temat alergii, zaglądać na fora internetowe i zagraniczne strony poświęcone diecie alergika .  Warto przeczytać:   Czy niemowlę ma alergię pokarmową? Wiemy, jak to sprawdzić! Jak wyglądały pani początki w roli gotującej mamy alergika? Katarzyna Jankowska:  Żeby zrobić zakupy poświęcałam cały dzień i jeździłam do kilku miejsc w Warszawie, a potem wracałam do domu z niewielką ilością gotowych...

Jamie Oliver Food Revolution Day
Food Revolution
Aktualności
Macie już pomysł na obiad? Dziś Dzień Żywieniowej Rewolucji – dołączcie!
Rodziny, do garów! Dzisiaj wszyscy gotujemy w słusznej sprawie: 20 maja to Dzień Żywieniowej Rewolucji. Gotowi?

Na co czekacie? Jamie Oliver – pomysłodawca – i fundacja Szkoła na Widelcu oraz  Grzegorz Łapanowski – polski ambasador Food Revolution Day 2016 - zapraszają do wspólnego gotowania ! O co chodzi w Żywieniowej Rewolucji? Oczywiście o jedzenie.  To światowa kampania mająca na celu sprowokowanie dyskusji i inspirowanie pozytywnych zmian w sposobie odżywiania się dzieci i dorosłych. To akcja, która ma zachęcać do gotowania ze zdrowych produktów, ma też uczyć gotowania, bo to umiejętność, która ma wpływ na zdrowie i życie naszych rodzin. "Ważne zmiany buduje się od podstaw" – czytamy na profilu Food Revolution. "Celebrujemy radość jedzenia, edukujemy ludzi i całe społeczności, żeby dokonywały lepszych wyborów żywieniowych i inspirujemy ich, żeby się jednoczyli w wywieraniu nacisku na rządy i firmy, by dokonać pozytywnej i trwałej zmiany". Kliknij na obrazek, żeby pobrać z profilu Szkoły na widelcu obrazek do kolorowania! "Dostęp do wysokiej jakości, świeżej, pożywnej żywności jest Prawem Człowieka przysługującym każdemu dziecku. Miliony dzieci na świecie jedzą zbyt dużo niekorzystnej dla zdrowia żywności, a inne nie dostarczają swoim organizmom wystarczającej ilości składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia , prawidłowego wzrostu i rozwoju. Musimy zjednoczyć się i przemawiać jednym, silnym głosem , aby zmusić rząd i przedsiębiorców do stworzenia zdrowszego, szczęśliwszego świata w przyszłości. Przyłączcie się do Rewolucji!" - nawołuje Jamie Oliver . W tym roku 20 maja obchodzimy Dzień Żywieniowej Rewolucji – na całym świecie ludzie spotykają się, by razem gotować, świętować, jeść i rozmawiać o dobrych wzorcach. A co łączy ludzi i wpływa na jakość życia bardziej niż wspólny pyszny posiłek? Dołączcie do Rewolucji, ugotujcie coś razem! To idealna...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak