fot. Fotolia.pl

Przetwory z pomidorów - przepisy

Dlaczego warto jeść pomidory? Zobacz przepisy na przeciery pomidorowe. Zimą będą świetną bazą do zup i sosów dla maluszków.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są bogate w potas, co bardzo korzystnie wpływa na prace serca i obniża ciśnienie krwi. Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest  go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom? Pomidory mają działanie antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości witaminy C (pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na te witaminę) warzywo to wpływa na odporność.  Pomidory regulują również pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Polecamy: Jak zrobić konfiturę, dżem, marmoladę?

Redakcja poleca: Co pyli w lipcu: co pyli teraz i pod koniec lipca? Lista roślin i okresy pylenia [WIDEO]
W lipcu pyli kilka roślin i grzybów, które mogą sprawić, że alergia mocno się nasili. Najintensywniej w lipcu kwitnie pokrzywa, trawy oraz grzyby. Pylenie innych roślin zmienia się na przestrzeni całego miesiąca. Jeśli więc sprawdzisz, co pyli na początku i pod koniec lipca, lepiej przygotujesz się na okresy pylenia.

Kiedy w Polsce jest sezon na pomidory?

W Polsce dostępne są cały rok. Jednak te zakupione w lecie mają lepszy smak i skład. Zatem warto zrobić z nich przetwory. Pomidory nawet w przetworach zachowują wiele swoich cennych właściwości. A zachowane w słoikach przeciery doskonale nadają się zimą do zup i sosów dla dzieci.

Przepisy na przetwory z pomidorów


Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy