GRY
 
 

Pulpety z indyka

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 25 min.

Poziom trudności łatwy

pulpety, pulpeciki, ryż, sos, śliwki, mięso
fot. JJAVA - Fotolia.com

Składniki

  • udko z indyka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • marchew,
  • jajko,
  • kleik ryżowy,
  • posiekana drobno natka pietruszki.

Przygotowanie

Mięso umyj, zalej wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu. Gdy zacznie mięknąć, dodaj umyte, obrane ze skórki i pokrojone warzywa. Ugotowane i przestudzone danie zmiel w maszynce. Dodaj żółtko, siekaną natkę pietruszki. Białko roztrzep, delikatnie połącz z masą warzywno-mięsną. Jeżeli jest za rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. Formuj małe, okrągłe pulpeciki, gotuj je na wywarze. Podawaj z ziemniakami purée lub gotowanym ryżem.

Ocena (3 oceny)

5.7
Doładuj
Przeładuj