Jak przygotować dobre pulpety z indyka dla niemowlaka? Najważniejszym składnikiem jest mięso. Musi być ono możliwie jak najlepszej jakości – najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso pochodzące z certyfikowanej, ekologicznej hodowli. Jest ono znacznie droższe niż mięso z marketu, jednak kupując mięso ekologiczne, masz pewność, że nie ma ono w sobie antybiotyków i wypełniaczy, a zwierzęta były traktowane w humanitarny sposób i miały godne warunki życia.
Pulpety z indyka można podać dziecku po ukończeniu przez nie 8. miesiąca życia. Dlaczego przy rozszerzaniu diety warto zacząć od zaserwowania niemowlęciu takich pulpetów? Indycze mięso jest lekkostrawne, a ponadto zawiera bardzo mało tłuszczów nienasyconych, których nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia.
Pulpety z indyka dla niemowlaka – przepis
Potrzebujesz:
- udka z indyka
- pietruszki
- selera
- marchewki
- jajka (najlepiej jajka z wolnego wybiegu, tzw. zerówki)
- kleiku ryżowego
- drobno posiekanej natki pietruszki
- miski
- blendera/maszynki do mięsa
- garnka
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj, zalej wrzącą wodą, gotuj w garnku na małym ogniu.
- Gdy zacznie mięknąć, dodaj do garnka umyte, obrane ze skórki i pokrojone warzywa. Tak powstanie wywar, który potem należy użyć do ugotowania pulpetów.
- Oddziel mięso od kości. Ugotowane i przestudzone mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce albo za pomocą blendera (najlepiej sprawdzi się malakser lub blender z ostrzem typu S).
- Do masy dodaj żółtko i siekaną natkę pietruszki.
- Białko roztrzep, delikatnie połącz w misce z masą warzywno-mięsną.
- Jeżeli konsystencja masy jest zbyt rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. Dodaj go tyle, aż uznasz, że konsystencja jest odpowiednio zwarta.
- Uformuj małe, okrągłe pulpeciki, gotuj je we wcześniej przygotowanym wywarze.
- Podawaj z ziemniakami purée lub gotowanym ryżem.
Zobacz też inne nasze przepisy:
- Pulpety dla niemowlaka: od kiedy można je podać, jak je zrobić [PRZEPIS]
- Drobiowe pulpety po grecku
- Pulpety cielęce z warzywami
Zobacz też: