Twoje dziecko będzie zachwycone, gdy zaprosisz je do kuchni. W robieniu świątecznych pyszności może ci pomóc już roczny maluch – będzie np. lepić kulki ze zmielonych suszonych owoców (to też doskonałe ćwiczenie dla małych paluszków). Starszemu, kilkuletniemu dziecku, to ty pomożesz. Będzie dumne, że może zagniatać ciasto i wycinać z niego ciasteczka lub napełniać je dżemem albo budować choinkę z pierniczków. Maluch może wręczyć słodki prezent osobiście – św. Mikołaj nie musi brać w tym udziału. Ot, taka zabawa w wyręczanie tego najmilszego świętego. Pamiętajcie o pięknym opakowaniu, bo to nieodłączny czar upominku.
Czekoladowe pralinki
W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, do masy możesz dodać chili, kawę lub inne dodatki. Zależnie od upodobań tego, kto ma zostać obdarowany.
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
Kremówkę wlej do rondla, dodaj cukier. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Rozdziel na tyle części, ile różnych smaków będziesz robić, i dodaj dodatki (kawę, chili, wiórki kokosowe). Odstaw przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formuj kwadraty, obtocz np. w kakao, cukrze pudrze lub mielonych orzechach.
Trójkąty owsiane
Pyszne, proste i zdrowe. Dodatek bakalii nadaje im świąteczny charakter.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki różnych orzechów (laskowych, nerkowców, migdałów)
- 3 łyżki siemienia lnianego
Płatki owsiane upraż powoli na maśle na złocisty kolor. Cukier zalej wodą, żeby się rozpuścił. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Rodzynki zalej wrzątkiem, po pięciu minutach odsącz i przekrój na pół. Orzechy i siemię lniane zmiel. Do uprażonych płatków dolej wodę z cukrem, wsyp rodzynki i śliwki. Zdejmij z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodaj zmielone orzechy i siemię lniane. Całość wymieszaj i wyłóż na talerz natłuszczony olejem. Rozprowadź masę po całym talerzu i zostaw do zastygnięcia. Pokrój na małe trójkąty.
Zobacz też: Jak włączyć dziecko w przygotowania do świat.