Czy można zapobiec anemii w ciąży? Odpowiada ginekolog
Anemia w ciąży to jedna z najczęstszych dolegliwości ciążowych. Wynika zazwyczaj z niedoboru żelaza w menu przyszłej mamy. Jak uzupełniać braki i nie dopuścić do choroby? Najważniejsza jest dieta – mówi nasz ekspert, ginekolog prof. dr hab. Bogdan Chazan, dyrektor Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. Świętej Rodziny i były konsultant krajowy w dziedzinie ginekologii i położnictwa:
Najlepszym źródłem tego pierwiastka są: zielone warzywa liściaste, chude czerwone mięso, wątróbka (można ją jeść jedynie od czasu do czasu, bo gromadzą się w niej toksyny i metale ciężkie), drób, ryby, suszone morele, kaszki dla dzieci wzbogacane w żelazo. Czerwone mięso nie tylko najlepiej uzupełnia niedobory tego pierwiastka, lecz także zwiększa zdolność jego wchłaniania z innych pokarmów.