
Nasze studio odwiedziła dietetyczka Paulina Barros i podczas liveczatu prowadzonego przez redaktorkę mamotoja.pl Katarzynę Imiołek odpowiedziała na najczęstsze pytania naszych użytkowniczek, związane ze zdrową dietą w czasie ciąży. Przy okazji rozprawiła się z kilkoma mitami narosłymi wokół odżywiania w tym okresie.
Nie ilość, ale jakość
Podczas ciąży zapotrzebowanie energetyczne organizmu przyszłej mamy rośnie w niewielkim stopniu. „I to też nie jakoś dynamicznie i gwałtownie” – podkreśliła dietetyczka W pierwszym trymestrze w ogóle się nie zmienia, rośnie dopiero w drugim i trzecim trymestrze, odpowiednio o 360 i 475 kalorii. Przede wszystkim zmienia się zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy, jedzenie powinno być wysokiej jakości. „Nie ma miejsca na puste kalorie, ale zdrową, dobrze zbilansowana dietę” – powiedziała ekspertka .
Czy dieta wegetariańska szkodzi przyszłej mamie?
Nie ma przeciwwskazań do stosowania w ciąży diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej (wyklucza z jadłospisu również produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja i nabiał) pod warunkiem, że dieta będzie dobrze zbilansowana. „Nie jest to już dieta demonizowana i lekarze prowadzą takie ciąże” – podkreśliła ekspertka. Przy diecie wegetariańskiej ryzyko niedoborów jest stopniowo małe, ale przy diecie wegańskiej rośnie. Dlatego kluczowa jest odpowiednia suplementacja w postaci przyjmowania jodu, kwasu foliowego, witaminy D, a w diecie wegańskiej także witaminy B12. Witamina ta odgrywa bardzo dużą rolę w zapobieganiu anemii i niedokrwistości.
Zapraszamy do naszej internetowej szkoły rodzenia:
Zobacz też:


Teraz, kiedy spodziewasz się dziecka , w twoim życiu zajdzie wiele zmian. Inna niż dotychczas powinna być także twoja dieta, zwłaszcza jeśli do tej pory nie przykładałaś wielkiej wagi do tego, jak się odżywiasz. To, co jesz, powinno być zdrowe nie tylko dla ciebie, lecz także dla twojego maleństwa, które nosisz pod sercem. Układając swój jadłospis , kieruj się zasadzą „jedz dla dwojga”, a nie „jedz za dwoje”. Choć w czasie ciąży zwiększa się twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze , to zapotrzebowanie na energię w I trymestrze ciąży pozostaje takie samo. Dopiero w II trymestrze wzrasta o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze o 475 kcal. Co powinno więc znaleźć się na talerzu kobiety w ciąży i jakie składniki odżywcze są niezbędna dla prawidłowego rozwoju dziecka? Węglowodany Węglowodany to główne źródło energii każdego człowieka. W diecie kobiety w ciąży powinny pokrywać 55-60 procent zapotrzebowania energetycznego. Węglowodany złożone, które znajdziesz w produktach zbożowych, poza energią dostarczają także witaminy z grupy B , magnez, żelazo, cynk i błonnik. W I trymestrze powinnaś jeść 8 porcji takich produktów, a w II i III trymestrze – 9. Gdzie znajdziesz „ dobre kalorie ”? W produktach z mąki pełnoziarnistej np. pieczywie, makaronach, a także kaszach i ziemniakach. Białko Białko to podstawowy budulec tkanek i narządów twojego maleństwa, dlatego w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik. Liczy się jednak nie tylko ilość, lecz także jakość białka, które dostarczasz sobie i dziecku. Zaleca się, aby 60 procent spożywanego przez ciebie białka było pochodzenia zwierzęcego, a pozostała część – roślinnego. Gdzie więc szukać tego ważnego składnika? Białko zwierzęce , a przy okazji również witaminy B1, B2, PP, B12, cynk i – bardzo ważne w ciąży –...