mama, dziecko, kuchnia, gotować, dziewczynka

8 powodów, dla których warto gotować z dzieckiem

Wpuścić przedszkolaka do kuchni to tak, jakby pozwolić, by przeszła tamtędy trąba powietrzna. Poznaj 6 powodów, dla których jednak warto to zrobić.
Beata Turska
mama, dziecko, kuchnia, gotować, dziewczynka
"W kuchni można się nauczyć więcej niż tylko jak zjadać to, co zostało ugotowane” - napisał Jamie Oliver w książce „Lubię gotować”.
Jego zdaniem w gotowaniu z dziećmi najważniejsze jest „wąchanie, dotykanie, tworzenie, smakowanie, radosny śmiech i pałaszowanie”.
Wspomina, że jako dziecko nie mógł uwierzyć własnym oczom, gdy ujrzał „porcję ciasta, która podwoiła objętość i wyglądała jak groźna istota z kosmosu”. Bo kuchnia to czarodziejskie miejsce.
– Wspaniałe jest to, że można robić coś razem z dzieckiem i dobrze się przy tym bawić – mówi Katia Roman-Trzaska, założycielka warszawskiej Szkoły Gotowania dla dzieci „Little Chef”. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podobną szkolę założyć we własnym domu!

6 powodów, by zaprosić dziecko do kuchni

1. Nie musisz rozstrzygać dylematu: „zająć się dzieckiem, czy szykować kolację”.
Możesz robić jedno i drugie, z przyjemną świadomością, że niczego nie robisz na pół gwizdka. A  dziecko,  zamiast oglądać kreskówki, też zajmuje się czymś fajnym.

2. Wspólne przyrządzanie posiłków to dobra zabawa i nauka.
Można przelewać, wsypywać, mieszać... A przy okazji zrobić sobie wąsy ze szczypiorku albo przeobrazić się w nosorożca, przykładając do nosa banana.
Dziecko uczy się też czerpać przyjemność z przyrządzania posiłków i z samego jedzenia. Widzi, że domowy frykas jest smaczniejszy niż baton czy fast-food, że nie wszystko musi być z torebki czy pudełka.

3. Kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia.
Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia. No bo kto powiedział, że naleśników nie smaruje się musztardą?
Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań. Albo twórczo podejść do odwiecznych kuchennych problemów i np. kroić cebulę w okularach pływackich.

4. Dziecko przekonuje się, że pomaganie w domu jest naturalne i fajne.
Maluchowi, który często przyrządza z rodzicami sałatkę, podaje sól, nakrywa do stołu, nie przyjdzie do głowy, by traktować dorosłych jak służących.

Polecamy: Obowiązki przedszkolaka

5. To, co się robi samemu, smakuje lepiej.
Gotowanie razem z dzieckiem to dobry sposób na zachęcenie do jedzenia niejadka i nauczenie dziecka jedzenia warzyw.

6. Maluch nabiera wiary w siebie. To nie byle co zrobić coś własnymi rękami i to tak, żeby smakowało innym. To znaczy, że potrafię. I sobie poradzę!

Zobacz także: Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? 25 sprawdzonych sposobów
Redakcja poleca: Jak zrobić mazurek wielkanocny z dziećmi - film
Zobacz prosty i szybki przepis na mazurek wielkanocny.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy