Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
mama, dziecko, jabłka, dziewczynka
Żywienie

Bio, organic czy eko, czyli o żywności ekologicznej

Coraz głośniej robi się o żywności ekologicznej, czyli wytwarzanej w sposób przyjazny dla natury i człowieka. O co w tym wszystkim chodzi? Dlaczego takie jedzenie jest lepsze niż to pochodzące z rolnictwa konwencjonalnego? I dlaczego nie ma pewności, że żywność GMO jest bezpieczna? Wyjaśniamy.

Jedzenie ekologiczne wygląda mniej apetycznie, warzywa, owoce są mniejsze i droższe niż zwykłe. Ale… za to jest smaczniejsze i zdrowsze, bo zawiera więcej składników odżywczych, a mniej szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin i metali ciężkich.

To nie tylko moda

Produkty eko powinny jeść zwłaszcza kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci. Głównie dlatego, że nie zawierają pestycydów, które spożywane przez lata nawet w małych ilościach są groźniejsze niż zjadane krótko w większych dawkach. Toksykolodzy są zgodni: powodują zakłócenia rozwoju, obniżenie odporności, nieprawidłowy metabolizm, zmiany nowotworowe, neurologiczne, wady wrodzone, problemy z płodnością. Udowodniono to na zwierzętach – te, które miały paszę ekologiczną, były bardziej płodne niż te na paszy konwencjonalnej. Nic dziwnego, że producenci żywności dla dzieci oznaczają swoje produkty unijnym znakiem: „Rolnictwo ekologiczne”.

Szukaj unijnego ekologo

Takiego unijnego znaku mogą używać wszystkie polskie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne od 1 lipca 2010 roku. Kupując produkt ze znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, masz gwarancję, że 95% jego składników zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi i spełnia on wymogi systemu certyfikacji.

Zobacz też: Ekologiczne jedzenie dla dzieci - dlaczego jest lepsze?

Jak kurka z podwórka

Żywność ekologiczną na świecie różnie się nazywa, np. w Niemczech – „bio”, w Wielkiej Brytanii – „organic”. To to samo co nasze „eko”. Nie daj się jednak nabrać na ogólną nazwę „zdrowa żywność”. Tak określane (z powodów „marketingowych”) bywają produkty podszywające się pod eko. Prawdziwy produkt ekologiczny musi spełniać wiele wymagań i być dobrze oznakowany. To gwarancja, że kontroli podlega nie tylko produkt końcowy, lecz również cały proces produkcji. Hodowca, rolnik czy sadownik nie używa syntetycznych nawozów (ziemię nawozi w sposób organiczny) i chemicznych środków ochrony roślin (m.in. pestycydów). Hodowane zwierzęta mają dostęp do światła i wybiegu, czyli: kury nie przebywają stłoczone w klatkach, krowy chodzą po pastwisku, kaczki biegają i mogą pływać. Do ich pasz nie dodaje się antybiotyków, stymulatorów wzrostu (hormonów, sterydów) ani apetytu. Takie zwierzęta są zdrowsze, więc ich mięso, mleko, jajka też są zdrowsze.

W trosce o naturę

Kupując żywność z gospodarstw ekologicznych, troszczysz się o naturę, bo popierasz rolników, którzy dbają o środowisko. Uprawy oraz hodowle ekologiczne muszą znajdować się w czystym regionie, co pozwala wykluczyć lub ograniczyć zanieczyszczenia przemysłowe lub z dróg szybkiego ruchu. Produkty ekologiczne, poza związkami chemicznymi, nie mogą również zawierać organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO – patrz wywiad na stronie 3 tekstu), nie dodaje się ich również do pasz dla zwierząt. Żywność wyprodukowana w sposób naturalny po prostu musi być lepsza. To głos rozsądku…

Zobacz też: Jak pokochać żabę, czyli wychowaj małego ekologa

Martyna Wojciechowska nie chce być tylko kucharką i odźwiernym dla swojej córki

marchewka
Żywienie
EKO jest lepsze
Czym różnią się te marchewki? Może tym, że jedna jest nieobrana, a druga mocno wyszorowana? Jedna rosła w ekogospodarstwie, a druga w tradycyjnym. Udowodnimy, że produkty spod znaku EKO są zdrowsze.

Gdzie kupisz produkty EKO Tylko odpowiedni certyfikat upoważnia do używania określenia BIO czy EKO. Wydają go specjalne instytucje, które oceniają, czy ekologiczne gospodarstwo rolne przestrzega surowych zasad upraw roślin lub hodowli zwierząt. Kontrole powtarzane są co rok – niespełnienie warunków oznacza utratę licencji. Na etykiecie produktu ekologicznego powinien być podany adres producenta, numer certyfikatu i nazwa jednostki, która go wydała. Produktów ze znaczkiem EKO szukaj: W sklepach z ekologiczną lub zdrową żywnością. Niestety, najwięcej ich w dużych miastach (Warszawa, Łódź, Wrocław), ale to się powoli zmienia. Szukaj szyldu „Organic Farma Zdrowia” (adresy na www.organicmarket.pl). W wyznaczonych stoiskach w supermarketach. Znajdziesz takie np. w Tesco (stoisko Organic). W internecie. Dobre adresy www: ecolive.pl, ekosfera.pl, fabio.pl, pysznieizdrowo.pl, naturo.pl. Uwaga! Jeśli nie masz możliwości kupienia żywności ze znakiem EKO albo po prostu brakuje ci czasu na pichcenie, zawsze możesz sięgnąć po gotowe obiadki , deserki czy soki dla maluszków. Szukaj opakowań ze znaczkiem BIO.   Cena: 3 zł/1 kg, kupiona w sklepie z ekologiczną żywnością* Nie ma szkodliwych substancji , bo warzywa i owoce w rolnictwie ekologicznym chroni się naturalny-mi metodami, np. marchewkę sadzi się na przemian z cebulą, bo jej ostry zapach odstrasza szkodniki. To nie wszystko. Pola ekogospodarstw  zwykle znajdują się w pobliżu lasów, w których aż roi się od ptaków (tworzy się też dla nich miejsca lęgowe). A przecież ptaki to naturalni wrogowie szkodników. Rośnie bez chemii, bo ziemię w ekogospodarstwach nawozi się naturalnymi kompostami. Samowystarczalność to podstawowa zasada tego typu rolnictwa – czyli ziemia daje paszę, a zwierzęta nawóz. Ma więcej wartości odżywczych, bo dzięki naturalnej opiece ziemia oddaje...

dziecko, pole
fotolia
Żywienie
Zdrowy posiłek twojego dziecka zależy od … dżdżownic!
Sprawdź, co mają wspólnego dżdżownice i obiadki dla dzieci. Stefan Hipp (producenta znanej wszystkim zdrowej żywności dla niemowląt i małych dzieci marki HiPP) tłumaczy, dlaczego żywność dla dzieci powinna pochodzić z gospodarstw ekologicznych.

Jak dbać o zdrowie dziecka? Jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowia dziecka jest właściwe odżywianie . Żyjemy w świecie, w którym lista składników E na większości produktów spożywczych ciągnie się, jak włoski makaron, a w produktach dziecięcych ciężko znaleźć takie, które nie zawierają substancji dodatkowych, a także syropu glukozowo-fruktozowego czy dużej ilości cukru. Doskonale wiemy jak negatywny wpływ na zdrowie dziecka , mogą mieć tego typu substancje. Niestety stojąc przed półką sklepową, która aż ugina się od ilości produktów, ciężko przebrnąć rzez wszystkie etykiety, by znaleźć ten właściwy, zdrowy produkt. Są wciąż jednak firmy, które szczególną uwagę przykładają nie tylko do tego, by nie dodawać chemicznych substancji , ale również zwracają uwagę na jakość gleby , na której rosną warzywa czy owoce wykorzystywane do produkcji produktów dla dzieci . Dlaczego? Bo zdrowa gleba jest warunkiem zdrowej żywności dla dziecka i podstawą rolnictwa ekologicznego . Zdrowa gleba -> zdrowe rośliny -> zdrowe zwierzęta -> zdrowe dziecko Czy wiesz, że w dzisiejszych czasach w USA z jednego hektara ziemi można wyprodukować żywność tylko dla JEDNEJ osoby?! Dla porównania: Egipcjanie i Aztekowie potrafili wyżywić 15 osób z hektara ziemi. Jak widać osiągnięcia rolnictwa opartego na technice i chemii , pomimo stosowania inżynierii genetycznej na szeroką skalę nie zwiększyły wydajności gleby. Zwiększona produkcja, stosowanie coraz silniejszych pestycydów działają wręcz odwrotnie – skutkują tym, że rośliny gorzej rosą. Odbudowa wyjałowionej gleby , by odzyskała żyzność i dawała obfite plony, jest niezwykle czasochłonna, ale tylko taka gleba potrafi rodzić zdrowe rośliny. Należy więc troszczyć się o nią. I tu właśnie dużą rolę odgrywają dżdżownice. Co mają wspólnego dżdżownice i obiadki dla...

serwis rasowy HiPP
Żywienie
Dlaczego mięso z hodowli ekologicznej jest zdrowsze? 4 argumenty
Stefan Hipp, właściciel farmy ekologicznej na Mazurach (także producent znanej wszystkim zdrowej żywności dla niemowląt i małych dzieci marki HiPP), opowiada, czym różni się ekologiczne mięso od tego wyhodowanego w warunkach przemysłowych. Sprawdź, dlaczego warto kupować mięso ze zrównoważonej, ekologicznej hodowli.

Ekojedzenie jest zdrowsze niż „zwyczajne” – często to słyszymy. Ale dlaczego mamy mu bardziej ufać? Oto odpowiedzi ekohodowcy, Stefana Hippa.   1. W gospodarstwie ekologicznym nie stosuje się leków profilaktycznie W ekologicznym chowie zwierząt nie stosuje się leków „na zapas”, żeby zwierzęta nie chorowały, co jest częste w hodowlach konwencjonalnych . Lekarstwa podaje się tylko wtedy, kiedy zwierzę jest naprawdę chore. Jesteśmy bardzo ostrożni także po wyzdrowieniu zwierzęcia. Po zastosowaniu leków odczekujemy z ubojem nie tylko (zalecany okres – określony przez normy wymagane prawem UE dotyczącym rolnictwa ekologicznego ), aż zwierzę odzyska formę i po lekach nie zostanie w organizmie nawet ślad, ale nawet wręcz wydłużamy ten czas trzykrotnie.  Po prostu w rolnictwie konwencjonalnym te normy są łagodniejsze, ale my stosujemy się do tych obowiązujących w rolnictwie ekologicznym lub nawet sami jeszcze bardziej te normy sobie zaostrzamy, jeśli uznamy to za konieczne.   Ciąża: dieta bogata w kwas foliowy – gotowy jadłospis!   2. Zwierzęta żyją dłużej i rozwijają się w sposób naturalny, bez „wspomagaczy” Druga zasadnicza różnica to znacznie dłuższy okres, w jakim pozwala się zwierzętom rosnąć i rozwijać się, zanim znajdą się na polskich stołach. Np. jeśli chodzi o drób, to w rolnictwie konwencjonalnym można przekazywać go do uboju już po 30 dniach życia. Hodowla ekologiczna wydłuża ten czas do 90 dni. To oczywiście nieco komplikuje pracę nam, hodowcom, bo wydłuża okres karmienia zwierząt itp., ale znacząco wpływa na jakość mięsa, co jest dla nas priorytetem.   3. Wszystkie zwierzęta dużo przebywają na wolnym wybiegu Na zwykłej fermie kurzej czy u konwencjonalnego hodowcy krów lub owiec na ubój, zwierzęta mogą przez całe swoje życie stać w hali przywiązane, bez...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz