dziecko, chłopiec, kuchnia dla malca, jajka

Menu dla geniusza

Inteligencja smyka zależy od wielu rzeczy. Także od tego, co maluch je. Oto niezbite dowody.
Joanna Karwat
dziecko, chłopiec, kuchnia dla malca, jajka
Przez pierwsze dwa lata życia w mózgu maluszka z każdą minutą powstają nowe połączenia nerwowe. Potrzebne są mu do tego:

Naturalne mleko mamy
Ponieważ są w nim cenne substancje, które mają wpływ na rozwój inteligencji malca. Najważniejsze z nich to kwasy tłuszczowe LC-PUFA i dobry cholesterol. To m.in. dzięki nim w mózgu szkraba tworzą się nowe połączenia pomiędzy komórkami nerwowymi.

Jajka prosto od kury
Tylko starsze osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ich unikać. Maluszki mogą jeść nawet jedno jajko dziennie (żółtko od siódmego miesiąca życia). Żółtko oprócz witamin zawiera żelazo, które ma wpływ na koncentrację, współczynnik inteligencji i zapamiętywanie. W jajach jest też cenny jod, który dobrze wpływa na pracę mózgu.

Produkty wielozbożowe
Czyli np. razowiec. A także płatki owsiane i gruboziarniste kasze (np. pęczak). Są źródłem tzw. dobrych węglowodanów. Ich trawienie zajmuje organizmowi więcej czasu. Dzięki temu zawarta w nich glukoza dostaje się do krwi stopniowo i organizm może ją lepiej spożytkować, np. na myślenie nad puzzlami. Produkty z pełnego ziarna zawierają również wiele łatwo przyswajalnych składników mineralnych, tak bardzo potrzebnych do rozwoju mózgu. Można je podawać smykowi od 10. miesiąca życia.

Chude mięsa z surówką
Najlepsze dla malca gatunki to wołowina, cielęcina, kurczak, indyk, królik. Jest w nich najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz jodu. Mięso (również to w słoiczkach) serwuj dziecku już od drugiego półrocza życia. A ponieważ żelazo jest najlepiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego zawsze uzupełniaj mięsny posiłek surówką, np. z kapusty, a na deser podawaj dziecku świeże owoce bogate w tę witaminę (jabłka, porzeczki) lub sok z pomarańczy.

Jogurty i serki
W nabiale oprócz wapnia niezbędnego dla kości jest cynk – ważny dla rozwoju inteligencji smyka. W organizmie dzieci wybitnie zdolnych wykrywa się większe ilości tego pierwiastka niż u innych rówieśników.

Świeże rybki morskie
Pełno w nich cennych kwasów omega-3, które budują tkanki mózgu. Mają wpływ na rozwój zdolności poznawczych, zapamiętywanie, a także na zdolności językowe. W rybach morskich jest też jod, ale tylko w świeżych i nieprzetworzonych. Dlatego paluszki rybne są mniej wartościowe. 


Dyskutuj na forum: Jak często i w jakiej postaci podawać dziecku jajko?


tm_dopisek.gif

 
Redakcja poleca: Typ inteligencji – jaka dominuje u twojego dziecka?
Do niedawna mówiło się, że dziecko jest mniej lub bardziej inteligentne. Teraz wiadomo, że możemy mówić o inteligencji w kilku obszarach – muzycznej, matematycznej, przyrodniczej. Na czym polega ich rozróżnianie tłumaczy psycholożka dziecięca Dorota Zawadzka.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy