Czy przed ciążą powinno się jeść więcej wapnia, by później w ciąży nie zabrakło go ani dziecku, ani mnie? Jeśli tak, to które źródło wapnia jest najlepsze? Niestety, mój organizm nie toleruje mleka. Jula
Przed ciążą nie ma potrzeby zwiększania podaży wapnia ponad naturalne zapotrzebowanie organizmu.
Wapń należy dostarczać systematycznie. Jeżeli występuje
nietolerancja pokarmowa, absolutnie nie należy faszerować się produktami mlecznymi! Wprowadzanie alergenów do organizmu osłabia odporność.
Dobre źródła wapnia
Oprócz mleka są inne
dobre źródła wapnia:
- mak – jest doskonałym źródłem wapnia. Można go dosypywać do koktajli, piec makowe bułeczki itp.
- sardynki oraz szprotki
- mleko sojowe – warto wybrać takie, które jest wzbogacone w wapń.
Starając się o dziecko można do diety włączyć spirulinę (to sproszkowane algi morskie), która również jest doskonałym
źródłem wapnia oraz innych minerałów. Uwaga! Spirulina jednak nie jest wskazana dla kobiet mających problemy tarczycowe.
Eksperci zachęcają, by jeszcze przed zajściem w ciążę zrobić sobie badania genetyczne. Dzięki nim można zawczasu zmodyfikować swoją dietę, poprawić kondycję organizmu i... zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych u dziecka.