Przyjęcie nieodzownie łączy się z czymś do jedzenia. Najlepiej przygotować coś prostego i smacznego, co dzieciom łatwo będzie zjeść.
Kolorowe kanapeczki
chleb tostowy
masło
żółty ser
wędlina
pomidor
ogórek
sałata
rzodkiewka i inne warzywa nadające się na kanapki
majonez
ketchup
Chleb tostowy przekrój na 4 małe kwadraciki. Każdy posmaruj masłem i poukładaj na nim ser, wędlinę i warzywa w dowolny sposób. Postaraj się, aby kanapki były kolorowe. Przy pomocy majonezu i ketchupu możesz na kanapkach rysować dowolne wzory – buzie, kwiatki itp.
Tosty
chleb tostowy
żółty ser
szynka
ogórek kiszony
cebula
pomidor
masło (niekoniecznie)
Zrób kanapki, wykorzystując podane wyżej składniki, przykryj je druga kromka chleba i zapiecz w tosterze. Tosty takie przypominają hamburgery, są zdrowsze i te cieszą się u dzieci powodzeniem.
Pulchne naleśniki z truskawkami (składniki na 4 osoby)
cukier waniliowy - 1/4 opakowania
jajka - 2 szt.
mąka zwykła - 250 gram
mleko - 1 szklanka
olej do smażenia
ser biały - 200 gram
olej – 3 łyżki
truskawki – świeże lub mrożone
Jajka wbijamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy do uzyskania pulchnej białej masy, po czym dodajemy mleko. Do takiej masy dodajemy mąkę (ciasto musi mieć konsystencje lejącej się śmietany). Na koniec wlewamy olej do ciasta naleśnikowego. Smażymy cienkie placuszki na patelni, po wystudzeniu nakładamy na nie masę serową.
Masa: ser biały łączymy z cukrem i mała ilością śmietany. Zwijamy według uznania w trójkąt lub w rulonik. Całość polewamy zmiksowanymi, lekko osłodzonymi truskawkami.
Racuchy z owocami
cukier puder
jajka - 3 szt
mąka pszenna
mleko
owoce (najlepiej jabłka, gruszki lub śliwki)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Z jajek, mleka i maki ucieramy ciasto (można dodać proszek do pieczenia ale niekoniecznie). Ciasto musi mieć konsystencje lejącej się śmietany Jabłka i gruszki trzeba obrać ze skórki, a śliwki wypestkować. Owoce pokroić na cząstki i dodać do ciasta tak żeby się całe w nim wykapały. Na patelni rozgrzać olej, na gorący kłaść łyżką racuchy. Zrumienić z jednej i z drugiej strony. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Potrzebne składniki – 2,5 szklanki mąki – 5 dag drożdży – szklanka mleka – 2 łyżki cukru – 6 dag margaryny – 2 jajka – 2 żółtka – łyżka spirytusu – powidła lub marmolada do nadzienia (najlepiej różane) – tłuszcz do smażenia (smalec lub zdrowie — olej) – cukier puder do posypania pączków Sposób przygotowania •Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 3-4 łyżek letniego mleka zrób rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczął rosnąć. • Jajka, żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. • Do pozostałej mąki dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i utarte jajka z cukrem. Teraz zacznij ugniatać ciasto i w miarę ugniatania dolewaj letnie mleko i spirytus. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto trzeba ugniatać aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. (Jeżeli będzie zbyt mokre i lepkie można dodać mąki). Następnie odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość. • Teraz rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i szeroką szklanką wykrawaj krążki. • Na co drugi krążek nałóż trochę powideł (mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty (pamiętaj, że nie może być jej za dużo, żeby łatwo było zlepić ciasto). • Następnie krążek z marmoladą przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlep ich krawędzie. Gotowe pączki układaj na stolnicy oprószonej mąką i zostaw je, aby urosły. • Kiedy pączki urosną i stwierdzisz, że można je zacząć smażyć rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego po 2-3 pączki. Kiedy się zrumienią po jednej stronie odwróć je na drugą. • Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, aby odsączyć je z tłuszczu (z obu stron). • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem (najlepiej oprószyć je przy pomocy małego sitka)....

Składniki na 2 porcje: - 3/4 szklanki cukru - 15 dag płatków migdałowych - 4 jajka - laska wanilii - 4 łyżki cukru pudru - 1 szklanka śmietany kremówki 30-proc. - pistacje do dekoracji Sposób wykonania: 1. Cukier wsyp na patelnię i mieszając, skarmelizuj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj do skarmelizowanego cukru. Lekko wymieszaj. Masę wylej na pergamin lub papier do pieczenia. Odstaw do ostudzenia. Kiedy masa dokładnie zastygnie, połowę zmiel w młynku. 2. Żółtka, oddzielone od białek, utrzyj do białości z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Kremówkę ubij i dodaj do utartych z cukrem żółtek. Następnie dodaj białka ubite na sztywną pianę. Na końcu wrzuć zmielone prażone migdały. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. 3. Tak przygotowaną masę przelej do płaskiego pojemnika, zamknij. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3–4 godziny. 4 Po wyjęciu z zamrażalnika włóż lody do pucharków. Przed podaniem posyp resztą migdałów w karmelu i posiekanymi pistacjami. Nasza rada: Semifreddo można też przygotować z pokruszonymi bezikami i owocami jagodowymi, np. malinami, truskawkami. Przygotowanie: 20 min

Kruchy placek Składniki (na 12 porcji): - 3/4 kostki masła - żółtko - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 czubate łyżki miałkiego cukru - 2 szklanki mąki pszennej - czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 2 torebki cukru waniliowego - 25 dag serka mascarpone - 2 jajka - cukier puder migdałowy - 25 dag truskawek - 2 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: 1. Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę i żółtko, zagnieć ciasto. 2. Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź. 3. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone. Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek. 4. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem. Szarlotka z biszkoptami Składniki ( na 10 porcji): - opakowanie podłużnych biszkoptów - torebka galaretki truskawkowej - 2 łyżeczki żelatyny - 250 ml śmietanki kremówki - 40 dag truskawek - 1/2 szklanki cukru - gałązka mięty Sposób wykonania: 1. Galaretkę i żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Opłucz, odszypułkuj truskawki. Kilka dużych owoców odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem na gładko. Mus przetrzyj przez gęste sito, aby usunąć pestki. 2. Mus truskawkowy wymieszaj z galaretką. Mocno ochłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dokładnie wymieszaj z musem i posiekanymi listkami mięty. 3. Na spód małej tortownicy (18 cm śred.) wlej odrobinę przygotowanego kremu truskawkowego. Wtykaj weń biszkopty, ustawiając z nich ciasną palisadę wokół brzegu tortownicy. 4. Wnętrze palisady wypełnij pozostałym kremem. Wstaw do lodówki i schładzaj około 2 godzin. 5. Przed podaniem usuń brzeg tortownicy. Odłożone truskawki...