fot. Fotolia.pl

Przetwory z agrestu - przepisy

Dlaczego warto jeść agrest? Zobacz przepisy na przetwory z agrestu.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść agrest?

Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu. Oprócz tego znajdziemy w tym małym owocu witaminę A, B i P, które są odpowiedzialne za odpowiedni metabolizm komórek naszego organizmu wzmacniając przemianę materii. Z minerałów  agrest zawiera: żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki temu zapobiega anemii i gwarantuje dobry humor, bo magnez wpływa na poprawę nastroju.
Agrest dobrze wpływa na nasz układ kostny i mięśniowy, działa moczopędnie, oczyszczająco i wzmaga apetyt.
Zobacz też: 8 powodów dlaczego warto jeść agrest?
Redakcja poleca: Co pyli w lipcu: co pyli teraz i pod koniec lipca? Lista roślin i okresy pylenia [WIDEO]
W lipcu pyli kilka roślin i grzybów, które mogą sprawić, że alergia mocno się nasili. Najintensywniej w lipcu kwitnie pokrzywa, trawy oraz grzyby. Pylenie innych roślin zmienia się na przestrzeni całego miesiąca. Jeśli więc sprawdzisz, co pyli na początku i pod koniec lipca, lepiej przygotujesz się na okresy pylenia.

Kiedy w Polsce jest sezon na agrest?

W Polsce agrest dojrzewa w okresie lipiec-sierpień.

Zobacz też: Agrest dla karmiącej mamy

Przepisy na przetwory z agrestu:


Zobacz także: Domowe przetwory krok po kroku
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy