Przetwory z agrestu - przepisy

Dlaczego warto jeść agrest? Zobacz przepisy na przetwory z agrestu.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść agrest?

Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność organizmu. Oprócz tego znajdziemy w tym małym owocu witaminę A, B i P, które są odpowiedzialne za odpowiedni metabolizm komórek naszego organizmu wzmacniając przemianę materii. Z minerałów  agrest zawiera: żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki temu zapobiega anemii i gwarantuje dobry humor, bo magnez wpływa na poprawę nastroju.
Agrest dobrze wpływa na nasz układ kostny i mięśniowy, działa moczopędnie, oczyszczająco i wzmaga apetyt.
Zobacz też: 8 powodów dlaczego warto jeść agrest?
Redakcja poleca: Atoperal najlepszy do suchej skóry dziecka? Sprawdziłam! [TEST REDAKCJI]
Dużo słyszałam, że Atoperal jest hitem wśród preparatów do skóry suchej i atopowej, że ma świetne składy. Postanowiłam to sprawdzić. Przetestowałam go na skórze mojego synka i... własnej. Zobacz wyniki tego egzaminu!

Kiedy w Polsce jest sezon na agrest?

W Polsce agrest dojrzewa w okresie lipiec-sierpień.

Zobacz też: Agrest dla karmiącej mamy

Przepisy na przetwory z agrestu:


Zobacz także: Domowe przetwory krok po kroku
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wytrawne naleśniki

Domowe lody dla ochłody