przykladowe, jadłospisy, dziecko

Przykładowe jadłospisy

Zobacz jak można skomponować jadłospis dla dziecka w wieku 1-3 lata oraz starszego: 4-6 letniego.
przykladowe, jadłospisy, dziecko
Zobacz jak można skomponować jadłospis dla dziecka w wieku 1-3 lata oraz starszego: 4-6 letniego.

Przykładowe jadłospisy dla dziecka w wieku 1-3 lata

Maluch w tym wieku powinien otrzymywać 1000-1300 kcal w ciągu dnia.

I śniadanie:
– płatki owsiane na mleku z jabłkiem i rodzynkami ok. 200-250 ml,
– pieczywo z masłem (1 bułka),
– pasztet jarzynowo-mięsny (1 plaster),
– kilka rzodkiewek.

II śniadanie:
– ser twarogowy (ok. 50 g) z jogurtem naturalnym i poziomkami lub truskawkami (ok. 100 g owoców),
– napój z marchwi, buraków i jabłek ok. 200 ml.

Obiad:
– zupa wiśniowa z kluskami ok. 200 ml,
– pulpeciki drobiowe z ziołami 1-2 sztuki,
– gotowana marchewka,
– ryż,
– zielona sałata.

Podwieczorek:
– pieczone jabłko z kulką lodów,
– herbatnik.

Kolacja:
– herbata z mlekiem,
– jajko sadzone na parze,
– kalafior gotowany z koperkiem,
– pieczywo z masłem.

Przykładowe jadłospisy dla dziecka w wieku 4-6 lat
Przedszkolak potrzebuje codziennie 1400-1700 kcal.

I śniadanie:
– kawa zbożowa z mlekiem (1 szklanka),
– pieczywo graham z masłem i szynką lub chudą wędliną,
– mały pomidor.

II śniadanie:
– jogurt naturalny ze świeżymi sezonowymi owocami.

Obiad:
– zupa-krem z brokułów (ok. 200 ml),
– wątróbka cielęca z ziemniakami,
– surówka z kapusty, jabłka i marchwi,
– sok porzeczkowo-malinowy ok. 150 ml.

Podwieczorek:
– 3 kulki błyskawicznych lodów jogurtowo-jagodowych,
– ciasteczko z płatków owsianych,

Kolacja:
– sałatka z selera naciowego i ziemniaków z serkiem,
– kromka pieczywa razowego z masłem,
–herbata.

Planowanie posiłków dla dzieci z nadwagą
I śniadanie

Najlepiej, by był to posiłek mleczny z dodatkiem produktu zbożowego (kasz, płatków). Może być także inny, ale bogaty w białko, np. pieczywo z serem lub jajko na twardo z gruboziarnistym chlebem.
II śniadanie
Można podać kanapkę z chudą wędliną, ewentualnie z serem oraz świeże warzywa (rzodkiewki, pomidor, ogórek) lub owoce.
Obiad
Zupa dostarcza wielu cennych składników mineralnych i wody. Powinna być przygotowywana na wywarze jarskim, z dodatkiem składnika podstawowego – pomidorów, kwaszonych ogórków, kapusty, kalafiora itd. W skład drugiego dania powinno wchodzić białko (np. ryba, mięso lub jajka) oraz bukiet warzyw podanych w postaci jarzynki lub surówki.
Podwieczorek
Na popołudniowy posiłek najbardziej odpowiednie są surówki z owoców, soki, musy, koktajle mleczno-owocowe, galaretki przygotowane z owoców i listków żelatyny.
Kolacja
Pod koniec dnia podajemy posiłki lekkostrawne. Mogą to być krótko gotowane warzywa w sałatkach z dodatkiem chudych wędlin, serów czy drobiu.
Redakcja poleca: SIDS, czyli zespół nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt: jak zapobiegać?
SIDS to zespół nagłej śmierci łóżeczkowej, który dotyka niemowląt. Dzieci są pozornie zdrowe, ale pewnego dnia nie budzą się już ze snu. Jednak rodzice nie są bez szans! Można zmniejszyć ryzyko SIDS i skutecznie zapobiegać nagłej śmierci łóżeczkowej niemowląt. Sprawdź, co to za choroba, i które dzieci są szczególnie zagrożone SIDS.
Oceń artykuł

Ocena 4 na 7 głosy

Zobacz także

Popularne tematy