GRY
 
 

Choinka w śniegu do zjedzenia

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

choinka, ciasteczka, pierniczki, święta, wypieki świąteczne
fot. Fotolia

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 120 g masła
  • szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie

Z ciasta takiego jak na św. Mikołaja możesz też zrobić pierniczkową choinkę. Ciasto rozwałkuj jednak na placek o grubości ok. 1 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinaj kolejne elementy choinki. Wycięte kółka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15 minut.
Jak zrobić dekorację? Szklankę cukru pudru wsyp do garnuszka, dolej 3 łyżki mleka.  Dokładnie ukręć. Smaruj upieczone i wystudzone części choinki. Udekoruj bombkami z kolorowych drażetek, a potem posyp śniegiem z cukru pudru.
Doładuj
Przeładuj