Poniższa lista zasad może wydać się niektórym bardzo restrykcyjna, ale podjęłam niezmordowane wysiłki, by to wszystko zweryfikować i mogę z całą pewnością stwierdzić, że moje wskazówki mają zasadnicze znaczenie dla zdrowego przebiegu twojej ciąży. Jesteś gotowa?
Zasada nr 1: Musisz przestawić się na produkty ekologiczne
Gdybym mogła wybrać tylko jedną wskazówkę dotyczącą jakości pożywienia i zrobić z niej neonowy szyld, brzmiałaby właśnie: Przestaw się na ekologiczną żywność (…). Jeśli tylko masz taką możliwość i możesz w 100 procentach przejść na produkty ekologiczne, będzie to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego zdrowia. (…) Wyeliminuj z diety nieekologiczny nabiał i mięso. Jeśli chodzi o żywność ekologiczną w ciąży, nabiał i mięso są najważniejsze.
(…)
Na szczęście nie wszystkie owoce i warzywa, które kupujesz, bezwzględnie muszą pochodzić z ekologicznych źródeł. Możesz ograniczyć zagrożenie nawet o 90 procent, unikając produktów, które najprawdopodobniej są silnie zanieczyszczone pestycydami. Każdego roku organizacja Environmental Working Group publikuje aktualną na dany rok listę najbardziej zanieczyszczonych produktów – to parszywa dwunastka (…):
- Truskawki
- Jabłka
- Nektarynki
- Brzoskwinie
- Seler naciowy
- Winogrona
- Czereśnie
- Szpinak
- Pomidory
- Papryka
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórki
- Dodatkowo: ostrożnie z ostrą papryczką
- Dodatkowo: ostrożnie z jarmużem i kapustą pastewną
Z drugiej strony organizacja EWG co roku publikuje również listę nazywaną czystą piętnastką. Znajdują się na niej produkty, które zawierają znacznie mniejsze ilości szkodliwych substancji i mniej ich wchłaniają. W tym przypadku nawet nieekologiczne owoce i warzywa są bezpieczniejsze. Możesz więc zaoszczędzić pieniądze, kupując je. A oto ta lista:
- Awokado
- Słodka kukurydza**
- Ananasy
- Kapusta
- Mrożony groszek cukrowy
- Cebula
- Szparagi
- Mango
- Papaja **
- Kiwi
- Kalafior
- Bakłażan
- Melon miodowy
- Grejpfrut
- Melon odmiany kantalupa
** Organizacja EWG zaznacza, że niewielkie ilości kukurydzy i papai, jak również kabaczków sprzedawane na terenie Stanów Zjednoczonych są genetycznie modyfikowane, więc chcąc się przed tym uchronić, kupuj także te owoce i warzywa z ekologicznych źródeł.
Zasada nr 2: Żadnych sztucznych barwników, słodzików, wzmacniaczy smaku i konserwantów
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz użyć jakiejś substancji chemicznej do pożywienia, aby wyglądało lepiej, smakowało lepiej czy dłużej zachowało świeżość, lepiej zostaw ją na półce
- Sztuczne barwniki: możesz sprawdzić, czy znajdują się w danym produkcie, czytając etykietę. Jeśli natrafisz na kolory, po których będzie widniał symbol (błękit brylantowy E133, indygokarmin E132, barwnik orzechowy E121, czerwień allura E129), natychmiast odłóż ten towar na półkę. Początkowo wytwarzane ze smoły pogazowej, a obecnie z ropy naftowej, barwniki zawsze wywoływały kontrowersje, zresztą nie bez powodu (…)
- Sztuczne słodziki. Mówię tutaj o sukralozie (w żółtym opakowaniu), sacharynie (w różowym opakowaniu), aspartamie (w niebieskim opakowaniu) oraz wszelkich produktach je zawierających, czyli jogurtach, gumie do żucia, dietetycznych napojach gazowanych czy deserach „bez dodatku cukru” (…)
- Glutaminian sodu (MSG). Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku powszechnie dodawanym do zup, przekąsek, dressingów, przypraw, chipsów oraz większości dań kuchni chińskiej. Ów dodatek do żywności jest ekscytotoksyną, co oznacza, że wywołuje nadpobudliwość poprzez swoje oddziaływanie na komórki mózgowe. Glutaminian sodu dosłownie stymuluje ich nadmierną aktywność, tym samym powodując ich obumieranie(…)
- Azotany i azotyny. Te dodatki do żywności są wykorzystywane głównie przy produkcji peklowanego mięsa – wędlin, parówek, szynki, kiełbasy pepperoni, boczku itd. Podczas obróbki mięsa wydzielają się rakotwórcze związki chemiczne zwane nitrozaminami, które wiąże się z wieloma typami nowotworów (…)
- Żadnych kwasów tłuszczowych trans, uwodornionych czy frakcjonowanych tłuszczów. Kwasy tłuszczowe trans i frakcjonowane tłuszcze to tłuszcze, które poddaje się różnym procesom technologicznym. Tłuszcze uwodornione lub częściowo uwodornione (podstawowe źródło kwasów tłuszczowych trans) dłużej zachowują świeżość (…)
- BHT i BHA. To konserwanty, które Agencja Żywności i Leków uznaje wprawdzie za bezpieczne dla zdrowia, ale Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) określa jako „potencjalnie kancerogenne dla organizmu człowieka”. BHA można znaleźć w przetworzonej żywności, na przykład w chipsach ziemniaczanych, słodzonych płatkach zbożowych, a także w opakowaniach i pochodnych ropy naftowej (…)
- Sztuczne aromaty
- BPA (bisfenol A (…) BPA zaburza funkcjonowanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, a badania na zwierzętach sugerują, że może też na wiele innych sposobów zaburzać działanie ludzkiego organizmu, na przykład wywoływać raka, problemy kardiologiczne, zaburzenia zachowania i inne kłopoty z funkcjonowaniem mózgu dziecka, otyłość, cukrzycę oraz ADHD. Jedno badanie wykazało zależność pomiędzy obecnością BPA w moczu dzieci a otyłością. BPA prawdopodobnie zaburza też gospodarkę hormonalną, a więc nie ma dla niego miejsca w twoim obecnym życiu (…)
Zasada nr 3: Ostrożnie stosuj zioła i ziołowe herbatki
Oto lista ziół, których należy unikać w ciąży i podczas karmienia piersią:
aloes, arcydzięgiel, arnika, ashwagandha, barwinek, bawełna kosmata, berberys, trójlistek, bylica piołun, bylica pospolita, damiana, drapacz lekarski, dzięgiel chiński, dzika wiśnia, dziurawiec, gałka muszkatołowa, gorzknik kanadyjski, ipekakuana prawdziwa, jałowiec, jemioła, kaulofil rutewkowaty, konwalia, koper włoski, korzeń lukrecji, korzeń mandragory lekarskiej, korzeń szkarłatki amerykańskiej, krwawnik pospolity, lawenda, lobelia rozdęta, mącznica lekarska, męczennica, mięta polej, nagietek lekarski, nerecznica samcza, pierwiosnek lekarski, pluskwica groniasta, podbiał pospolity, ruta zwyczajna, rzewień, sangwinaria kanadyjska, sarsaparilla, senes, szakłak amerykański, szałwia, tatarak zwyczajny, wąkrota azjatycka, wrotycz pospolity, ziele janowca, złocień maruna, żeń-szeń, żywokost lekarski, żywotnik.