Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
kobieta, ciąża, kuchnia, woda
Panthermedia
Zdrowie w ciąży

Wzmocnij odporność na wiosnę

Kiedy za oknem zmienna pogoda, organizm kobiety w ciąży bardziej narażony jest na infekcje. Aby ich uniknąć, postaw na profilaktykę i wzmocnij swoje siły obronne. Podpowiadamy, jak wzmocnić odporność i cieszyć się zdrowiem!
Anna Stolarczyk - dietetyk
dr inż. Anna Stolarczyk
Konsultacja merytoryczna

Odporność kobiety w ciąży jest nieco osłabiona, a organizm bardziej podatny na działanie wirusów i bakterii. Co za tym idzie – na chorowanie. Zatem dołóż starań, aby się wzmocnić. Możesz to zrobić na wiele sposobów. Najlepsze efekty przynosi działanie kompleksowe – od wewnątrz i na zewnątrz.

Wiosną zadbaj o różnorodny jadłospis

To on, prawidłowy jadłospis, ma decydujący wpływ na kształtowanie się odporności. Powinien być urozmaicony i bogaty w składniki odżywcze. Uważaj na ciążowe pułapki – w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć  produktów bogatych w białko, bo jest ono niezbędne do budowy układu immunologicznego. Białko znajdziesz w mleku i jego przetworach (np. jogurt, kefir, maślanka), mięsie (np. królik, cielęcina, drób), jajkach (wybieraj oznaczone cyfrą 0 i 1) i rybach. Te ostatnie są też źródłem kwasów omega-3, które mobilizują organizm do produkcji białych krwinek mających za zadanie bronić organizm przed różnymi infekcjami. Co najmniej pięć razy dziennie jedz owoce i warzywa, bo dostarczają organizmowi witamin, soli mineralnych, a także błonnika ułatwiającego trawienie. Staraj się wybierać te zawierające duże ilości witaminy C, która pobudza działanie i wzrost komórek odpornościowych zwalczających drobnoustroje chorobotwórcze. Znajdziesz ją np. w owocach czarnej porzeczki i dzikiej róży, poziomkach, truskawkach (sięgaj też po mrożonki), a także w cytrusach.

Wzmacniaj organizm darami natury

Kiedy zmarzniesz lub złapiesz lekki katar, zrób sobie herbatkę malinowo-cytrynową (ma działanie rozgrzewające i napotne), przygotuj napój z lipy z dodatkiem miodu (działa antyseptycznie, zawiera witaminy C, B) lub napar z herbaty owocowej z dodatkiem aromatycznych przypraw, np. goździków i kardamonu. Rozgrzeją cię i „postawią na nogi”. W kuchni stosuj przyprawy o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych – czosnek i cebulę.

Pij bezcenną wodę

Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu w ciąży nie tylko wzmocnisz odporność, ale także będziesz miała więcej sił do działania. Każdego dnia wypijaj około 2–3 litrów płynów. Woda świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm od środka, pomaga usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, co zmniejsza ryzyko zachorowania. Odpowiednie nawadnianie zapobiega też zaparciom i infekcjom układu moczowego.

Ubieraj się z głową

Twój strój powinien być nie tylko modny, ale także wygodny i ciepły. Niech cię nie zmylą pierwsze promienie wiosennego słońca. Staraj się chronić brzuszek przed chłodem pod kilkoma warstwami ubrań. Ubieranie  „na cebulkę” ułatwi ci dostosowanie stroju do warunków na dworze. Nie rezygnuj z czapki – 30 proc. ciepła ucieka przez głowę.

Staraj się wysypiać 

Gdy będziesz wypoczęta, twój organizm lepiej poradzi sobie z atakiem wirusów. Wiedz, że podczas snu w twoim ciele zachodzą bardzo ważne procesy odnowy, które pozwalają organizmowi zregenerować się. 

Nie unikaj sportu

Nawet umiarkowany ruch powoduje w mózgu wydzielanie się endorfin. Czyli tzw. hormonów szczęścia. A osoby szczęśliwe nawet jak już zachorują, to mają łatwiej – ich organizm szybciej zwalcza wirusy!

Nie ma jak mądra dieta

Dobrze skomponowany jadłospis to skuteczna metoda na wzmocnienie odporności. Składniki odżywcze szczególnie pomocne w pobudzaniu naturalnych mechanizmów obronnych organizmu to:

  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • witamina C
  • beta-karoten,
  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • substancje o aktywności biologicznej, takie jak prebiotyki i probiotyki
  • naturalne antybiotyki.


Wszystkie te składniki można znaleźć w produktach spożywczych. Posiłki powinny być urozmaicone, regularne i niezbyt obfite. Należy zadbać, by w codziennym menu znalazły się produkty zalecane w ciąży – z każdej z pięciu podstawowych grup: pierwszej – mięso, jaja i ryby (są dobrym źródłem białka, żelaza, cynku i selenu, a tłuste ryby morskie dostarczają kwasów omega-3), drugiej – mleko i przetwory  mleczne (szczególnie korzystne są jogurty z probiotykami), trzeciej – warzywa i owoce (to najlepsze źródło beta-karotenu, witaminy C oraz prebiotyków – substancji wspomagających rozwój korzystnej mikroflory w przewodzie pokarmowym; kiszona kapusta i ogórki dostarczają też dobrych bakterii fermentacji kwasu mlekowego), czwartej – produkty zbożowe, szczególnie te z pełnego ziarna, piątej – dobrej jakości tłuszcze roślinne. Zdrową przekąską będą świeżo łuskane orzechy, pestki dyni i słonecznika. 

Ginekolog radzi, czym leczyć przeziębienie w ciąży

Te sposoby mogą pomóc ci zwiększyć odporność dziecka

mama, kobieta, ciąża, odżywianie w ciąży, warzywa
Dieta w ciąży
10 produktów spożywczych niezbędnych w diecie przyszłej mamy
Aby dziecko, które nosisz pod sercem, prawidłowo się rozwijało, potrzebuje wielu witamin i składników mineralnych, które czerpie z Twoich codziennych posiłków. Sprawdź, które produkty dostarczą wam obojgu niezbędnych składników odżywczych.

Oto 10 produktów, które są niezbędne zarówno Tobie, jak i Twojemu dziecku. Ściągawka do wydrukowania 1. Mleko i przetwory mleczne To najlepsze źródło wapnia - budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6. Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera. 2. Mięso i wędliny Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna 2 razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii podczas ciąży . 3. Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka, co mięso. Są dobrym źródłem wit. A i D oraz niektórych składników mineralnych (fosfor i jod). Ryby morskie (sardynka, tuńczyk, łosoś, makrela) warto jeść ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (co zapobiega nadciśnieniu), a ryby rzeczne - ponieważ zawierają dużo fosforu. Nasza rada: ryby należy jadać 2-3 razy w tygodniu. 4. Warzywa Dietetycy polecają kobietom w ciąży zwłaszcza: warzywa kapustne - bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy; warzywa strączkowe (fasola, groch) - w niewielkich ilościach (są bowiem wzdymające), zawierają wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz m.in. kwas foliowy; buraczki czerwone - obfitują w...

picie wody w ciąży
fotolia
Dieta w ciąży
Kulinarny dekalog przyszłej mamy
Abyś w dobrej formie dotrwała do porodu, musisz wiedzieć, co jeść. Zobacz, jakich składników nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie.

Najlepiej zacznij o siebie dbać jeszcze przed poczęciem dziecka. Aby przygotować organizm na spory wysiłek następnych dziewięciu miesięcy, jadłospis przyszłej mamy musi być urozmaicony, a posiłki bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Specjaliści zalecają, aby kobieta – od momentu podjęcia decyzji o poczęciu dziecka oraz przez pierwszy trymestr ciąży – przyjmowała 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. O przyjmowaniu preparatów witaminowych czy żelaza powinien zdecydować lekarz. Witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń, żelazo, potas i magnez, dobrze jest dostarczać organizmowi w codziennych posiłkach, ponieważ w takiej postaci lepiej się wchłaniają.   10 składników diety w ciąży, niebędnych mamie i jej maleństwu Mleko i przetwory mleczne To najlepsze źródło wapnia – budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6. Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera.   Mięso i wędliny Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna dwa razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii w ciąży .   Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są...

dzieci warzywa
fotolia.com
Dieta
Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka?
Jak skomponować bogatą dietę dziecka? O czym pamiętać przy rozszerzaniu diety? Te i inne problemy żywieniowe wyjaśnia doktor Hanna Dyląg z IMiD.

Aby zapewnić rosnącemu dziecku to, co jest niezbędne do rozwoju, jego jadłospis musi być możliwie urozmaicony. Nie ma bowiem produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wapń w diecie dziecka Mleko, jogurt, kefir dostarczają dziecku cennego wapnia , który zapewnia zdrowe kości i zęby oraz zabezpiecza przed zachorowaniem w przyszłości na osteoporozę. Z badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w diecie naszych dzieci (wyłączając niemowlęta) jest zbyt mało mleka, co powoduje niedobór wapnia. Proces mineralizacji kości trwa przez całe dzieciństwo i młodość, a jeśli braki wapnia utrzymują się długo mogą powodować odwapnienie kości, bowiem w stanach niedoboru organizm czerpie z nich ten pierwiastek. Jogurt naturalny i kefir powinien znaleźć się w codziennej diecie dziecka. Zawarte w nich żywe kultury bakterii probiotycznych zapewniają prawidłową mikroflorę w jelitach. Sprzyja to lepszemu trawieniu i wchłanianiu pokarmów, zapobiega biegunkom oraz zaparciom. Codziennie podawaj dziecku porcję kefiru lub jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii. Kasze w diecie dziecka W diecie dziecka, oprócz zwykłego chleba i bułek, powinny znaleźć się również produkty z pełnego ziarna, które zawierają witaminy z grupy B, selen, wapń i żelazo. Obecny w nich błonnik daje uczucie sytości, przeciwdziała obstrukcji i przyśpiesza przechodzenie pokarmu przez jelita, niestety w dziecięcej diecie jest go często zbyt mało. Warto stopniowo przyzwyczajać dzieci do jedzenia kaszy gryczanej , która zawiera wiele cennych soli mineralnych, a także rutynę - bioflawonaid wzmacniajacy naczynia krwionośne. Pamiętaj o podawaniu dziecku dostępnych w naszym kraju kasz oraz płatków owsianych, a także chleba i bułek grahamek. Jajka w diecie dziecka Najlepsze jajka pochodzą z małych hodowli, od kur, które są...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz