Czosnek na przeziębienie
Zwracajcie uwagę, żeby kupować polskie główki, mają najwięcej witamin i aromatu.
Wypróbuj nasze przepisy na dania z czosnkiem
Cebula wzmacnia odpornosć
Wypróbuj dania z cebulą
Buraki - właściwości
Komu buraki kojarzą się tylko z zasmażanym dodatkiem obiadowym, ewentualnie barszczem, ten wiele traci! Nie tylko doznań smakowych, ale przede wszystkim witamin. Bo buraki to nie tylko wspomagająca odporność witamina C, witamina B1, ale też betakaroten, tak ważny dla wzroku, włosów, skóry i paznokci. Jest też skarbnicą kwasu foliowego – cennego zwłaszcza dla kobiet, które planują ciążę i spodziewających się dziecka. Buraki zawierają wapń, a dzięki zawartości potasu wpływają na uregulowanie ciśnienia krwi – samo zdrowie.
Wypróbujcie nasze propozycje na potrawy z buraków dla dzieci
Niedoceniane ziemniaki
Niedoceniane ziemniaki to również warzywo, którego nie powinno zabraknąć w zimowej diecie. Ma mało tłuszczu, niewiele kalorii i łatwo przyswajalne cenne składniki mineralne. Ponadto jest łatwo dostępny przez cały rok. Niepozorny, swojski ziemniak to źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu i witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP.
Wypróbuj dania z ziemniaków
Natka pietruszki
Wypróbujcie przepisy z natką pietruszki
Rzepa
Niepozorna rzepa zawiera m.in. fitoncydy, które działają podobnie do antybiotyków, działa też odkażająco i przeciwłojotokowo, a bogactwo witamin sprawia, że nie powinniśmy o niej zapomianć zwłaszcza teraz. Można ją chrupać na surowo, z dipami, w surówkach, grillowaną w plastrach, gotowaną, w zupach. Polecamy też wyciskanie soków i robienie domowych mieszanek – nie jest tajemnicą, że najwięcej witamin mają surowe warzywa.
Wypróbujcie przepisy na surówki
Kiszona kapusta
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego warto jeść ją w dużych ilościach, na surowo, pieczoną i gotowaną. A także kiszoną - jest oczywiście skarbnicą witaminy C, ale nie tylko: zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy E, K, P i sporo cennych soli mineralnych.
Kiszona kapusta to świetna przekąska, dodatek obiadowy i podstawa surówek.
Wypróbujcie przepisy na potrawy z kapusty