GRY

Te składniki diety są absolutnie niezbędne w ciąży

Podczas ciąży masz kilka miesięcy na to, aby dać swojemu dziecku świetny posag na dalsze lata. Sprawdź, czy wiesz, od czego zależy, jego zdrowie i wysokie IQ.
warzywa, ciąża, brzuszek, odżywianie w ciąży, owoce
fot. Panthermedia
Każdy z pięciu posiłków, które jesz w ciągu dnia, pięciokrotnie zwiększa szansę na to, że urodzisz zdrowe i mądre dziecko. Nie znaczy to oczywiście, że za każdym razem, gdy zamiast czegoś wartościowego wybierzesz puste ka­lorie (słodycze i potrawy tłuste), natychmiast całkowicie zaprzepaszczasz tę szansę. Jednak trochę ją zmniejszasz... Przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety w ciąży (regularne posiłki, potrawy bogate w składniki odżywcze, czyli witaminy i składniki mineralne) zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z odpowiednią masą urodzeniową. To zaś bez wątpienia sprawi, że w przyszłości będzie mniej chorowało. Dobra dieta może też wpłynąć na rozwój mózgu płodu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych wad wrodzonych. Przedstawiamy najczęstsze pytania kobiet dotyczące żywienia w ciąży.

Jakich składników szukać w pożywieniu?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka tak naprawdę najważniejsze jest, żeby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie te elementy diety są absolutnie niezbędne do prawidłowego, równomiernego rozwoju dziecka! Istnie­je jednak grupa składników, które przyczyniają się dodatkowo do szybkiego i sprawnego rozwoju mózgu nienarodzonego maluszka. To, słynne dzięki swojej niezwykłej wartości, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a szczególnie kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Zyskał on sławę nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale także jako główny budulec mózgu (oraz układu nerwowego) i siatkówki oka dziecka, ma też udowodnione działanie antynowotworowe.
Redakcja poleca: Przepis na chłodnik z kiełkami
Chłodnik to idealny pomysł na orzeźwiający obiad, zwłaszcza, że jest szybki, smaczny i prosty do przyrządzenia.

Co jeść, aby zapewnić dziecku omega-3?

Przede wszystkim staraj się jeść jak najwięcej ryb. Brytyjski raport ALSPAC, przedstawiony przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, dowodzi, iż kobiety, które podczas ciąży jadły dużo ryb morskich (a także owoców morza), urodziły dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji (o ponad 20 proc.!), mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te, które ograniczały ryby do 300–400 g tygodniowo. Dla ciebie dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki i makrele (czyli ryby morskie). Zdecydowanie unikaj: ryb surowych (a więc sushi), mięsa rekina, miecznika. Ogranicz również mocno jedzenie tuńczyka (do maksymalnie jednego posiłku z jego mięsem w tygodniu) – ryby te żyją bardzo długo, odławia się osobniki mające około trzydziestu lat, które zawierają najwięcej zgromadzonych związków szkodliwej rtęci czy metali ciężkich.

Czytaj też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Przygotowania do porodu