Cholesterol u dzieci to nie jest wydumany problem! Od kilku lat specjaliści przestrzegają rodziców, że w niektórych rodzinach dzieci są szczególnie zagrożone wyższym poziomem cholesterolu . A to jest bardzo groźne dla ich przyszłego zdrowia. Prof. dr hab. Marek Naruszewicz , który jest honorowym przewodniczącym Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą oraz ekspertem ogólnopolskiego programu walki z cholesterolem – Proaktywnie dla serca, tłumaczy, jak szybko może pojawić podwyższony cholesterol i dlaczego wczesne badanie cholesterolu u dzieci jest tak ważne. Jak często dzieci mają podwyższony poziom cholesterolu? Niestety, dzieci bardzo często mają podwyższony poziom cholesterolu . Wszyscy myślą, że wysoki cholesterol i miażdżyca, to tylko przywilej osób starszych. To absolutna nieprawda! Zostało udowodnione, że problem dotyczy dzieci i to na niezwykle wczesnym etapie ich życia. Z badań wynika, że nawet dzieci w łonie matki mogą mieć podwyższony poziom cholesterolu i zmienione miażdżycowo naczynia. Dlaczego badanie cholesterolu u dzieci jest tak ważne? Musimy pamiętać, że w Polsce aż ponad 60 proc. ludzi ma wysoki cholesterol. To oznacza, że także dzieci mają podwyższony poziom cholesterolu , a w ślad za tym również wyższe ciśnienie tętnicze oraz podwyższony poziom cukru . Jeśli szybko wykryjemy te problemy u malucha, dajemy my szansę na długie i przede wszystkim zdrowe życie, a dokładnie – na uniknięcie miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu, które mogłyby zrujnować jego zdrowie bardzo szybko, bo jeszcze przed ukończeniem przez nie 40. roku życia. Temu wszystkiemu może zapobiec proste badanie krwi. Warto poprosić o nie pediatrę. Czytaj też: Naukowcy alarmują: mamy chłopców chorują częściej Badania niemowlaka - co was czeka u pediatry w 1 roku życia Jak nie dopuścić do rozwoju miażdżycy...
Nie jedz jajek, bo będziesz mieć wysoki cholesterol. Zjadaj dwa, a najlepiej tylko jedno tygodniowo, bo inaczej będziesz mieć kłopoty ze zdrowiem. Jeszcze niedawno takie opinie były na porządku dziennym. Powszechnie uważano, że jaja jako produkty, które zawierają cholesterol, przyczyniają się do wysokiego poziomu tej substancji w organizmie. A podwyższony poziom cholesterolu to – jak wiadomo – prosta droga do chorób serca oraz udaru. Ostatnio jednak podejście do jedzenia jaj się zmieniło.
Czy jedzenie jajek wpływa na poziom cholesterolu?
Badania wykazały, że to nie cholesterol pochodzący z żywności jest odpowiedzialny za wzrost stężenia cholesterolu we krwi, ale tłuszcze, które popularnie nazwane są tłuszczami nasyconymi. W największej ilości występują one w produktach takich jak smalec, słonina, boczek – wyjaśnia dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka na SGGW. To bardzo dobra informacja, bo jajka poza cholesterolem, o którym jest tak głośno, są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych.
Czy ktoś powinien unikać jedzenia jajek?
Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia produktów, które zawierają duże ilości cholesterolu, jest jednoczesne występowanie dwóch chorób – cukrzycy i miażdżycy. Osoby, których ten problem dotyczy, powinny zdecydowanie ograniczyć jedzenie jajek. Całkowicie powinny one zniknąć z jadłospisu osób uczulonych na białko jaja kurzego.
Zobacz też: