
Sposoby na świeże pieczywo: gdzie najlepiej trzymać chleb?
Gdzie trzymać chleb?
Świeży chleb to podstawa, kiedy rozszerzasz dietę dziecka (na odpowiednim etapie, oczywiście!), kiedy robisz śniadanie przedszkolakowi i gdy zabierasz kanapki do pracy. Na szczęście jest kilka sposobów na zapewnienie pieczywu dłuższej świeżości:- chlebak - piekarze zrzeszeni w Fundacji "Chleb to zdrowie" zalecają przechowywanie pieczywa w chlebakach wykonanych z naturalnego drewna, które przepuszczają powietrze do wewnątrz. Wystarczy, że raz w tygodniu przetrzesz wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną octem. Możesz w nim przechowywać także chleb upieczony w domu. Pieczywo lubi odpowiednią wilgotność, dlatego co 2-3 dni wkładaj do chlebaka połówkę jabłka.
- lniane woreczki lub ściereczki kuchenne;
- papierowe torebki - w przeciwieństwie do toreb plastikowych, papier pozwala pieczywu dłużej zachować świeżość.
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania chleba?
Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni C. Najlepiej więc trzymać je w temperaturze pokojowej, a więc między 18-22 st. C.Sprawdź też, jaki chleb jest najlepszy dla dziecka.
Czy można mrozić chleb?
Mrożenie to jeden z najbardziej skutecznych i najbezpieczniejszych sposobów przechowywania jedzenia, w tym chleba. Mrożenie pieczywa zapobiega rozwojowi pleśni, czerstwieniu i pozwala na przechowywanie chleba bez utraty walorów odżywczych i smakowych nawet do 3 miesięcy. W tym przypadku niska temperatura nie szkodzi pieczywu. Jeśli do dziś mroziłaś owoce, mięso i zupy, teraz dołącz do tego chleb!Zobacz też: