GRY
 
 

Letnie zatrucia – jak się przed nimi ustrzec

Nawet dorosły nie ma żołądka z żelaza, a co dopiero dziecko. Dlatego w upał maluchom często zdarzają się zatrucia pokarmowe. Jak ustrzec się przed zatruciem pokarmowym – pytamy dr. Wojciecha Trzeciakowskiego, pediatrę neonatologa.

dziecko na plaży
fot. Fotolia
Co jest powodem zatruć pokarmowych? Oczywiście bakterie, które usadawiają się w jedzeniu. Wysokie temperatury są dla nich sygnałem, by intensywniej się namnażać. Zatrucie pokarmowe jest niebezpieczne dla dzieci, gdyż bardzo szybko może spowodować odwodnienie. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?

Uważaj na gotowe dania z barów

Nie zamawiaj dla dziecka takich potraw, jak kotlety mielone, gulasz, gołąbki, pierogi – nigdy nie wiadomo, co dokładnie znajduje się w środku i czy tego typu dania są świeże. Nie kupuj gotowych produktów garmażeryjnych (np. sałatki jarzynowej, ryby po grecku, mięsa w galarecie).
Redakcja poleca: Jakie leki na gorączkę u dziecka: radzi ekspert – film
Kiedy u dziecka trzeba obniżać gorączkę, lepszy będzie paracetamol czy ibuprofen? Dlaczego bardziej skuteczne są leki w syropie niż w czopku: wyjaśnia prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

Ostrożnie kupuj nabiał i wędliny

  • Jeśli robisz zakupy na bazarze, to wybieraj tylko te jogurty, twarożki, desery mleczne, które są przechowywane w lodówce. Nie kupuj takich, które mają wydęte wieczko. To tzw. bomba świadcząca o tym, że bakterie wyprodukowały gazy, a produkt jest zepsuty.
  • Jeśli kupujesz żółty ser, zwróć uwagę, czy nie jest obeschnięty i czy nie ma plamek pleśniowych.
  • Gdy wędlinę, sprawdź, jaki ma kolor (powinna być różowa) i jak pachnie (apetycznie!). Kupuj jej niewiele, porcję albo dwie, gdyż latem wędliny szybko tracą świeżość (nie trzymaj ich zawiniętych w folii).

Korzystaj z gotowych dań dla dzieci

Deserki, kaszki, obiadki w słoiczkach czy specjalnych plastikowych pojemnikach to wielka wygoda i w podróży, i na plaży, i na całodziennym pikniku. Jeśli są szczelnie zamknięte, nic im się nie stanie, nawet gdy jest wyższa temperatura. Gotowanie dania w słoiczkach przechowuj je tylko w cieniu albo w specjalnym termosiku. Po otwarciu danie powinno być jednak szybko zjedzone.

Zabieraj na plażę suchy prowiant i owoce

Chrupki chlebek, sucharki, biszkopty to bardzo dobre menu na plażę dla starszego dziecka. Dla trzylatka możesz też zabrać kanapki, np. z żółtym serem i pomidorem lub ogórkiem – pod warunkiem że przechowasz je w lodówce turystycznej. Dobre na dwór są również owoce, ale mają ten minus, że łatwo się psują, więc np. truskawki, czereśnie czy maliny trzeba umyć bezpośrednio przed podaniem ich dziecku. Uważaj też na banany – szybko gniją. Doskonałe na plażę są za to niektóre warzywa: świeże ogórki, pomidory, sałata, oskrobana marchewka.

Używaj wody butelkowanej

Woda najszybciej zaspokaja pragnienie. Najlepiej na wszelkich wyjazdach korzystać z wody butelkowanej. To szczególnie ważne, jeśli np. wybieracie się na wakacje w okolice Morza Śródziemnego. Często to właśnie zmiana rodzaju wody powoduje zatrucia pokarmowe. Woda butelkowana jest najbezpieczniejsza. Dla niemowląt można ją przegotować (a potem oczywiście przestudzić). Kupuj ją w małych butelkach, najwyżej półtoralitrowych, tak by została wypita w dniu ich otwarcia.


ZOBACZ TEŻ: Która woda jest najlepsza dla niemowlęcia?


Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj